Jag har förstått via kommentarer och DM att det är en hel del svenskar som lyssnar på de större amerikanska poddarna kring hälsa där ute.

En sådan podd som blivit väldigt stor är Huberman Lab Podcast som kommer med fantastiska påståenden i mer eller mindre varje podd.

Grymt med en professor som reder ut alla frågor i djungeln kanske man kan tänka. Och det hade ju varit grymt om det varit så.

Tyvärr är det mycket påhitt och överdrifter som släpps. Här är det senaste exemplet.

Det finns idag väldigt starka bevis e att ditt intag av kolesterol påverkar dina kolesterolvärden. Effekten är störst hos de med låga värden från början och när man kommit över en gräns så får ännu högre intag en liten effekt.

Men det påverkar. Här säger gästen Attia att det har noll effekt. Helt fel. Se bild 2 och 4 för evidensen.

Sedan har Huberman dessutom tagit allting ett steg längre i texten som han adderar till det här klippet. Där påstås det att inte heller fett har en påverkan på kolesterolet.

Det påståendet är verkligen fel och här är det inte heller så att man kan argumentera för att den praktiska betydelsen är liten som man kanske kan göra för intaget av kolesterol (bild 4 och 5).

Sådana här missar eller otydliga formuleringar kan så klart smyga sig in i podcasts som oftast spelas in från början till slut utan omtagningar. Det finns garanterat gott om missar i @tyngretraningssnack.

Men man tar inte de klantiga uttalandena och gör en reklamsnutt av det om man kan ämnet och vill förmedla bra information.

Sen får du själv försöka klura på om du tror att det här beror på okunskap eller att man inte bryr sig.

Personligen bryr jag mig inte om vilket. Poängen är att du lyssnar på en sådan här podcast så får du antingen ta och själv granska allt som sägs i efterhand eller så vet du inte om du har fått lära dig vettiga saker eller felaktiga saker.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *