Jag är inte tjock, jag har kraftig benstomme

Publicerat den 23 kommentarer till Jag är inte tjock, jag har kraftig benstomme

Har du någonsin hört frasen: Jag är inte tjock, jag har bara kraftig benstomme?

Det har jag, och idag hörde jag det igen, därför tänkte jag att jag skulle skriva ett kortare inlägg om denna seglivade myt.

Varför stämmer inte myten?

Vårt skelett är uppbyggt av benvävnad, som är en typ av stödjevävnad som är mycket hård, konstruktionen liknar betong.  Utan att gå in för mycket på olika typer av benvävnader och benstrukturen kan man sammanfatta det med att säg att våra ben är utformade efter en så kallad massaminimeringsprincip efter deras specifika funktion.
 
Det har alltså inte slösats med material och benen är inte tyngre eller kraftigare än vad som krävs för att individen ska kunna arbeta maximalt, det vore helt enkelt fysiologiskt ofördelaktigt att ha ett tungt skelett.  Skelettet har en utmärkt konstruktion, extremt lätt och samtidigt extremt tåligt.

Hos en vuxen människa står benmassan för ca 14-17 % av kroppsvikten och då är ungefär hälften vatten. För en 80 kgs man innebär detta drygt 11 kg, för någon som väger 110 kg innebär detta en skelettvikt på drygt 15 kg.  Det skiljer alltså inte många kg i benmassa mellan någon som väger 80 kg kontra någon som väger 110 kg. Ur forskningssynpunkt har benmassa/storlek mer att göra med mineralinnehållet när studier görs för att kunna forska på benskörhet och liknande.

Dock är det självfallet  så att vi människor har olika kroppskonstitution och olika form, men detta är inte är beroende av mängden kroppsfett.  Visst tenderar överviktiga att ha mer muskelmassa och därmed mer benmassa än människor med en normal vikt. Det är dock framförallt muskelstyrka som är väl korrelerad med benmassa. Det går att vara både överviktigt och ha kraftig benstomme.  Dessvärre går det även att vara överviktig med dålig benstomme, då extra kroppsfett inte verkar vara korrelerat med ökad benmassa (1).

Kroppskonstitution, eller på engelska ”frame size” är en term som används mycket förr i tiden för att för att bestämma  skelettet massa och storlek i mätmetoder av kroppssammansättning och vikt.  Mätningarna gjordes (och görs fortfarande) genom att man mätte olika ben  kroppen exempelvis axlar, höfter, handleder, armbågar, knän och fötter.  Värdena man får på detta används för att bestämma individens ”frame size”, och detta skulle vara ett sätt för att mäta idealisk kroppsvikt. Mätmetoden är i dagsläget förlegad, men den verkar ändå vara korrelerad med fettfri massa, och benmassa, dock inte med benmineralinnehåll eller benmineraldensitet (2).

En stor ”ram”  kan ge ett visuellt intryck av att man ser större ut, vilket skulle kunna förklara uttrycket “big boned”. Det förefaller dock vara så att det är en minoritet som har större ram, och det verkar inte göra särskilt stor skillnad när det kommer till vikten.

/Joel

23 kommentarer

 1. Om man t.ex. har klart grövre handleder än någon kan man väl säga att man har grövre benstomme. T.ex. Olle har 17 cm i omkrets runt sin handled, Tommy har 19,5 cm. Hur stor skillnad i vikt tror du det skulle göra? Om dom då är lika långa.

 2. Visst kan man säga det Daniel. Poängen med inlägget var att skillnaden är obetydlig. För att svara på din fråga; förutsatt att vi pratar vikt på benmassa så skulle det säkerligen inte handla om mer än något hekto till något kilo.
  Mvh Joel

  1. Stomme betyder ungefär grunden i ett bygge, det som håller bygget uppe och ser till att det inte faller ihopa. Med benstomme menar man därför egentligen bara ens ben, hur ens kropp formas av hur dessa ser ut, hur breda axlar man har, hur tjocka lårben, hur mycket alla ens ben väger osv…

 3. Det är väl ingen som säger på allvar “Jag är inte tjock, jag har bara kraftig benstomme”? Trodde det var ett iofs ganska trist skämtsamt uttryck?

  1. Hallå Johan!
   Det Joel menar är att den inte spelar någon meningsfull roll för ens vikt. I övrigt spelar den absolut roll.

 4. Bla bla bla
  Om skelettet väger 20% mer på en person än en annan så är det sannolikt också så att också kroppsvikten är 20% högre

 5. Thomas:
  Bla bla bla
  Om skelettet väger 20% mer på en person än en annan så är det sannolikt också så att också kroppsvikten är 20% högre

  Hur tänkte du nu? Ditt exempel bygger på grundpremissen att människan är 100 % skelett. Och det har jag inte sett på annat än barnprogram och dåliga skräckfilmer.

 6. Han kan ju tänka så att om en man har en underarmsben som väger 1kilo och på det så sitter det 2kilo annan kroppsmassa. Om en annan man med ett underarmsben som väger 1,2kilo skulle det vara inte vara konstig att ha 2,4kilo annan kroppsmassa på det troligtvis längre benet.
  Och att samma teori skulle fungera för hela skelettet.
  Det är så jag uppfattar Thomas inlägg.

 7. Adam:
  Han kan ju tänka så att om en man har en underarmsben som väger 1kilo och på det så sitter det 2kilo annan kroppsmassa. Om en annan man med ett underarmsben som väger 1,2kilo skulle det vara inte vara konstig att ha 2,4kilo annan kroppsmassa på det troligtvis längre benet.
  Och att samma teori skulle fungera för hela skelettet.
  Det är så jag uppfattar Thomas inlägg.

  Det lät ju minst sagt spekulativt. En korrekt jämförelse är person A med 1.2 kg benmassa jämfört med person B med 1 kg benmassa och båda med 2 kg annan massa. Och då är inte vikten 20 procent mer. Annars kan man ju hitta på vilka egna exempel som helst.

 8. Hej
  Hur är det med mattekundskaperna, hoppas att du inte jobbar med livsmedel eller medicin.)))

  Thomas: Bla bla blaOm skelettet väger 20% mer på en person än en annan så är det sannolikt också så att också kroppsvikten är 20% högre

 9. Om någon fortfarande följer tråden undrar jag, är det så att 14-17% av kroppsvikten utgår ifrån en “normalvikt”.? Om man väger 110 kg och normalvikten för den individen skulle vara 80 kg så ökar väl inte skelettets tyngd i takt med vikten? Den egentliga benviktskillnaden mellan olika “ram-typer” ligger då på ca 2-3 kg (för en normalviktig 80 kg)? Många frågetecken blev det…:)
  Då utgår jag från att man alltså väger 110 kg pga övervikt, om man tränat sig till 110 kg kanske situationen är annan….

 10. Hallå Julia!
  Siffrorna gäller för normalvikt. Om du är överviktig får du ju en extra belastning på kroppen men den blir inte så stor så den kommer ge några större mängder extra ben. I alla fall inte om man ser till kg.

 11. Jag har en fråga som kanske inte rör om just detta ämnet. Men ifall man har stora höft ben som sitter ganska långt upp på kroppen och breda axlar, kan man då på något sätt träna så att man får mindre höftben och inte lika breda axlar?

 12. Nej, om din kroppsform beror på hur dina ben ser ut kan du inte träna bort det. Du kan dock träna så att dessa saker blir mindre framträdande. Det är ju det som hela sporten bodybuilding går ut på

 13. Jag har funderat på ordet “kraftig benstomme” i flera år & trott att de mer handlar om att människor har olika % underhudsfett. För några år sedan när jag & en vän disskuterade vikt sa hennes vän till mig “men du är ju inte tjock, du har kraftig benstomme. De ärver man.” Vid tillfället vägde jag 64 kg till mina 174 cm på väg tillbaka från ätstörningar & undervikt. Ingen i min familj har någonsin haft kraftig benstomme & ja har heller aldrig fått den kommentaren, däremot har ja ofta sett bredare ut då ja har stor byst, de har bland annat gjort att ja sett mer breda lad ut än vad jag är. Jag har själv tänkt på hela grejen med olika stor benstomme, om den hade stämt skulle inte de betyda då att te.x de med anorexi inte allasåg lika smala ut. Min upplevelse är att alla ser precis så undernärda ut som de är då de saknar nästintill allt underhudsfett. Min fråga är gällande att de högre upp står att “de spelar ingen roll”, betyder de att hur kraftig vår benstomme är inte de som syns utåt? Är de mängden underhudsfett som “syns utåt”?

 14. Fast avser man verkligen vikten på benstommen när man säger “kraftig benstomme”? Jag tänker mer att det har med volymen att göra. För om man har stor bröstkorg, brett mellan axlar, höft, långa ben osv så måste det ju fyllas ut på utsidan också. Då blir det naturligvis nån slags fiktiv idé om hur man bör se ut på utsidan för att se normal ut.

 15. Jag tycker mig ha väldigt kraftig benstomme. Har även när jag haft stl 36 i legat på gränsen till övervikt. Folk har aldrig trott på mig när jag berättat vad jag väger. Har även sedan jag var barn haft mycket svårt att hitta skor, vantar, ringar och armband mm

 16. Jag är 179 o väger 90kg och jag tränar knappt någonting, så jag är ju inte biffig men jag håller mig i alla fall i form så jag inte blir fet. jag är ute och går i 45min minst 4-5 gånger med 25kg i ryggsäcken och första gången jag någonsin deadlifta va på 115kg och det var ganska simplet (Det var det tyngsta som fanns på träningsmaskinen jag skulle ha klarat mera) Och jag vet att det är ganska hyfsat i alla fall för jag känner än i Militären och han är Jägare och när han inte har tränat på en månad så deadliftar han 100kg. Min poäng är att jag har en kraftig benstomme och jag har större och tyngre ben i min kropp än dom flesta men jag har också naturligt mer muskler utan att behöva träna så att han tyngre benmassa spelar ingen roll för muskulaturen jämnar ut det.

 17. Tänk på att kraftig benstomme betyder INTE automatiskt högre vikt. Det beror även på densiteten i skelettet. Ta ett lårben och skiva det ( eller röntga) så kan en person ha tät benmassa och smala ben medan en annan har större volym och mer luft i håligheten. Ben kan urholkas pga sjukdom tex osteoporos som är benskörhet. Om man tittar på många skelett så ser man att vi är generellt lika tunga, givetvis relaterat till ålder och längd. Muskler och fett kan även de ha olika densitet beroende på hur mycket man har tränat. I äldreomsorgen möter man många “storväxta” som mot livets slut är som små fågelungar med “bara skinn och ben”.

 18. Har haft ” kraftig” benstomme i hela mitt liv! För många år sedan gjorde vi på jobbet ty test på Lunbybadet. Alla vi anställda gick igenom undersökningar och mätte , vägde mm . Jag som var ganska kraftig( inte fet) fick reda på att jag hade en skelettvikt på 11.5 kilo! De övriga kollegierna låg som högst på 8,5 kg! Visst har det en skillnad på vem man är och hur man ser ut! När min mamma dog i canser 2005 var hon ett stort skelett , kraftig benstomme men bara skin runt omkring ! 😐

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *