Jag har fått en hel del frågor kring den här idag. Det som står i texten är ett citat rakt av från en rapport från Livsmedelsverket 2018 (bild 4).

I det här fallet så passar dock citatet ”Man kan berätta en hel berättelse där varje sak man säger är sann, men det man kommunicerar är falskt.” från Åsa Wikfors.

För det första så är citatet selektivt. Vad som kommer precis efter kan du läsa i bild 2. Den texten är lite kluriga att förstå men den säger i princip att vi inte har data för att säga särskilt mycket om vad som orsakar vad, det mesta är musstudier.

Oavsett så är lista på en massa sjukdomar inte särskilt informativt utan att du får veta hur du ska påverka det där. Det är lite som att skriva ”Undrar du varför jag tar hand om min hjärna – för utan den dör du” och inget mer. Du berättar inte hur du faktiskt tar hand om den där hjärnan.

I samma rapport kan du också läsa: ”Det är dock inte klarlagt vilken sammansättning och funktion som definierar en hälsosam mikrobiota och det finns inte heller någon standarddefinition för vad som kännetecknar ett ”normalt” eller ”friskt” mikrobiom”.

Så även om vi kan tro att tarmbiotan är viktig så är det ingen som har någon större susning om hur vi ska ta hand om den. Det lilla vi vet ger samma livsstillsråd som för 25år sedan.

Att där är en bild på gurkmeja och någon typ av smothie i bakgrunden skulle jag gissa på är för att hon vill framställa det som att hon tar hand om sin tarmflora genom att dricka de där sakerna.

Det finns precis noll belägg för att dessa saker gör någonting speciellt eller ”tar hand om” tarmfloran bättre än en näve nötter eller de där grönsakerna till middagen som alla föräldrar har tjatat om i årtionden.

Alla sådana här huskurer med ”super”-grönsaker, kryddor, smoothies osv är påhittat från ingenting. Trams och hype som är till för att försöka sälja in att man har någonting nytt att komma med. Försöka få dig att tro att de vet någonting speciellt som inte andra gör. Så är det inte. De säljer luft.

Det finns idag helt enkelt ingenting ytterligare konkret som tarmfloran har tillfört rent praktiskt till hur vi bör leva våra liv*. Om du inte tror på mig så läs hennes faktiska källa och se själv

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *