Är fotbollsspelare sämre tränade för att göra snabba riktningsförändringar?

Det har varit mycket kring påhittade saker den senaste tiden och då jag äntligen haft mer tid för mig själv att bara sitta och läsa så tänkte jag att jag ska dela någonting annat som säkert är av intresse för alla som bryr sig lite om de fysiska delarna kring lagidrott.

Det här är en studie från Brasilien där man testat elitidrottare inom fyra olika idrotter på 20 meter rak sprint och 4 stycken fem meters sprinter med en riktningsförändring på 100 grader emellan.

Idrotterna var futsal, handboll, rugby och då fotboll. När det gäller de tre andra idrotterna så var det aktiva på landslagsnivå som var med. När det gäller fotboll så var det förstadivisionen i Brasilien så även om det inte är landslagsspelare så är det sannolikt extremt duktiga.

Efter de här två testerna så räknade man även ut något som man kallade för COD deficit. COD står för change of direction och uträkningen är för att se hur stor skillnad det är i hastighet mellan när idrottaren sprinter 20 meter rakt fram och när de ska springa 20 meter med riktningsförändringar.

Det som du kan se i resultatet är att fotbollsspelarna var sämre både när det gäller hastigheten på zig-zac testet och när det gäller hur mycket hastighet de tappade när de sprang zig-zac istället för rakt fram.

På 20 meter rakt fram var det inga skillnaderna mellan idrotterna.

Nu är det här en ren tvärsnittsstudie och därför vet vi inte vad skillnaden mellan idrottarna beror på. Även om alla fyra idrotterna innehåller riktningsförändringar så skulle jag säga att det är stor skillnad på dels hur många sådana som utförs i de olika idrotterna och dels i hur stor betydelse dessa riktningsförändringar har.

Att kunna ändra riktning i fotboll och bibehålla hög fart är utan tvekan viktigt men det är av tex av större betydelse inom rugbyn där man även tränar betydligt mer ”utan boll” och lägger större fokus på acceleration, inbromsning, sprint osv.

Hur som helst så visar studien ändå att där verkar finnas utrymme för förbättring hos fotbollsspelare om de bedömer det här som viktigare än allting annat som man kan träna på som en lagidrottare inom en bollsport.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *