I asien verkar alla kunna sitta på huk

Publicerat den 9 kommentarer till I asien verkar alla kunna sitta på huk

Är lätt för vissa och bra mycket svårare för andra. I asien verkade det dock som att i princip alla kunde sitta på huk. Ibland vad det långa rader med folk som satt och vilade på huk. Den här scenen tyckte jag dock var den mest underhållande jag såg. En äldre man som satt sig ner på huk för att vila mitt i en väldigt stor folkmassa. Hur hade en pensionär i Sverige löst samma ”problem”?

En asiatisk man sitter på huk
En asiatisk man sitter på huk som om det inte vore någonting ansträngande alls.

9 kommentarer

 1. Kul bild 🙂
  Du som är sjukgymnast, hur vanligt är det att folk inte kan sitta på huk? Jag förstår att de flesta pensionärer inte kan det, men i lägre ålder hur är det där?

  1. rodeo:
   Du som är sjukgymnast, hur vanligt är det att folk inte kan sitta på huk? Jag förstår att de flesta pensionärer inte kan det, men i lägre ålder hur är det där?

   Det är alldeles för vanligt. Någon siffra på det vill jag inte chansa på men det är lätt över hälften av alla vuxna. Sen är det ju även många som kan sitta på huk men som upplever det som obehagligt och ansrängande. I asien sitter man ju sådär för att slappna av 🙂
   I låg ålder har jag inte så bra koll men bland killarna jag tränar i Helsingborgs IF så är det flera som inte klarar av en djup knäböj. Och då är det ändå idrottstalanger som tränar 6-7 pass i veckan.

 2. Jag har för mig att Kelly Starrett har pratat om det också i nån av sina miljoner videosnuttar på mobilitywod.com Har för mig att han nämner att det ska finnas ett samband mellan en oförmåga att sitta på huk med hälarna i marken och högre risk för knäskador. Intuitivt känns det ju rimligt i alla fall.

 3. Jag har letat upp ett par studier på det där nu. Publicerar något kort om det imorgon tror jag. Det var lite blandad kompott..

 4. Jag kan tänka mig att sitta på huk är människans ”default” sittposition. Du kan snabbt ta dig upp och göra dig redo att fly eller fäkta samt att du kan sträcka dig bra med kroppen för att nå saker runt omkring dig.

 5. Läste nån antropologibok från västra Oceanien. Alla sitter på knä,även gamla, till modern föda gav högre vikt och reumatiska problem. En annan ul jämförelse författaren gjorde var förmågan attkunna hänga i en hand hos medelålders. Den var inte till västerlänningars fördel …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.