Ett väldigt intressant program där Christiano Ronaldo får genomgå en rad olika tester. Tyvärr använder man inte direkt några standardiserade tester många gånger så det är svårt att göra jämförelser rakt av med ens egna prestationsförmåga. Men det finns en hel del saker i den här videon som är extremt imponerande!
Nooo! Borttagen! Får se om man kan hitta den nån annanvart..
Underligt, fungerar fortfarande för mig här http://www.youtube.com/watch?v=xmtwEwAf9Tk
Den länken fungerade. Tack!
Rolig film. Men det känns ju lite lustigt att de tyckte 78cm i vertikalt upphopp med ansats var så bra. I själva verket är det rätt uselt… Jag tror inte de lyckades mäta det ordentligt. Skulle tro att han egentligen har runt 90cm. 78cm är en siffra som inte skulle imponera ens i div2 i volleyboll i sverige, och där tränar ju folk max 2ggr i veckan. Att jämföra med NBA haltar ju också. Hur mycket kraft måste 220cm och 120kg jättemonster utveckla för att hoppa 80cm, och hur mycket behöver en liten kille på 175(?)cm utveckla? Hur många av de korta spelarna i NBA har under 100cm i spänst? Lite larvigt…
Jag håller med dig Sven. Jag reagerade faktiskt också på den liknelsen. Jag gjorde en snabb sökning men lyckades inte hitta några bra medelvärden på NBA-spelare. Det jag hittar är topplistor där topp 10 ligger över 100 cm (40 inches).
Men 78 cm är verkligen inte dåligt. Man ska tänka på att det är förflyttning av tyngdpunkten, inte över ett hinder på 78 cm eller upp på en plint som jag brukar testa mig själv.
NBA spelare tränar ju också hopp väldigt specifikt. En fotbollsspelare gör det ju väldigt sporadiskt. Så hade Christiano fått träna ordentligt på tekniken hade han kanske kunnat få en 10 cm till. Han sprang ju lite mesigt med 😉
Ja han sprang ju skitkonstigt. Men väldigt snabbt.
Nej 78cm är ju inte dåligt rent generellt. Men explosivitet måste ju verkligen vara det allra viktigaste för elitfotbollsspelare, och då tycker man ju att hoppspänst följer automatiskt. Men det kan ju hända att det helt enkelt är tekniken som fattas.
Jag har för mig att jag hade c:a 40-45cm i cmj (unassisted) en gång i tiden. Då hade jag 88cm i spänsthopp med ansats. Så skillnaden för mig mellan dessa bägge hopp var 40-45cm. För Ronaldo skulle det ha varit c:a 30cm. Då sysslade jag mycket med volleyboll så jag gjorde ju ansatser i sömnen, medans fotbollsspelare kanske inte ägnar sig åt detta så mycket.
Då är ju min slutsats att fotbollsspelare borde nöta lite ansatser. Typ som uppvärmning eller nåt.
Angående plinthopp så är ju det så himla mycket beroende av hur rörlig man är i höfterna. Det liknar ju rätt mycket bottenläget i ryck, när man landar där uppe. Är det detta som är anledningen att du testar dig med detta istf ”vanliga” spänsthopp?
Jag hittade en lista på stillastående vertikalhopp från stillastående. Vet inte hur väl den stämmer men i slutet står det att medelvärdet för NBA då är 28 inches, eller 71 cm. http://www.verticaldunk.com/highest-vertical-jump-the-record-book (notera att detta är en snipersite, så lita inte på deras tips om bra böcker etc, de är där för att skaparen av sidan ska tjäna pengar)
Jag har svårt att tro att värdena inte skulle öka mer än 7 cm där om spelarna fått springa fram. Så jag tror det är lite BS i videoklippet för att hypa Christiano 🙂
De flesta fotbollsspelare hade säkert kunnat öka några cm i upphopp på det. Men saken är ju den att det är så mycket annat som spelar in. Det hjälper inte att man hoppar högt om man inte tajmar bollen bra och ser till att ha tagit en bra position i förhållande till motståndaren i förväg. Det handlar också mycket om vem som hoppar först i en duell. Så hur högt man hoppar är bara en del i momentet.
Tre anledningar.
1. Det finns inga tveksamheter kring om jag klarar det eller inte. Inget bedömningsmoment och jag behöver inte hjälp av någon.
2. Det är en mental utmaning att ställa sig stillastående framför en plint som går förbi naveln och veta att om man missar får man lätt ont i smalbenen.
3. Plintarna finns tillgängliga för mig på ett enkelt sätt.
Att jämföra två personer med plinthopp är ingen höjdare. Rörligheten spelar som du själv säger stor roll och även benlängden har stor inverkan. Har man lång ben är det bara att lyfta upp dem 😉 Men jag har testet för att testa mig själv.
Most likely…
Jo, men om skillnaden är jättestor mellan hans explosiva förmåga och hans faktiska hoppförmåga, och det enda som behövs för att öka hans maxhopp är några blandade småhopp om dagen, så kan man ju tycka att han borde göra detta. Om alla de andra faktorerna du tar upp är sådana som gör att man faktiskt inte kommer upp i max (utan bara en procentsats av sitt max), så är det ju bra om man höjer sitt max.
Men, men, han har väl förmodligen redan ett digert träningsprogram. Och det finns ju alltid massvis med smågrejer att fila på.
Intressant med plinthoppen.
Ett enkelt sätt att mäta ”vanliga” hoppspänsten är att tejpa fast en liten skumgummikudde (eller liknande) som man har bläck i på kanten av en basketkorg. När man hoppar mot korgen får man en liten fläck i handen (eller förhoppningsvis på armen). Då blir det enekelt att räkna ut hopphöjden om man vet räckhöjden stillastående. Lite pyssel, men vafan! 😉
En lättare variant är att man tar lite magnesium på handen och sen hoppar man upp mot en vägg och slår till så högt man kan. Sen mäter man skillnaden mellan det och ett märke som man gjort när man står på marken med armen uppsträckt. Men även det är ju lite pyssel. Jag föredrar plintar 🙂
Svårt att verkligen våga ta maxansats bara… Jag ser framför mig en fluga mosad mot väggen. 😉
Ja plintar är ju skoj det med. Men roligast av allt är Harres test.