Jag ställde en fråga till er följare i min story för två dagar sedan för att försöka känna av hur stor effekt folk har kring olika hälsogrejer.

Olika former av intermittent eller periodisk fasta är hett just nu men det som inte så många känner till är att forskningen på det här ursprungligen kommer från forskningen på kalorirestriktion.

Tar du normalviktiga djur och medvetet skär ner mängden kalorier de får med typ 10-30% från vad de normalt sett äter så händer intressanta saker.

Deras kroppar börjar dra ner på en del processer i kroppen som på sikt bidrar till åldrande. De här djuren lever därför både längre och under en längre tid är det utan de vanliga ålderssjukdomarna.

Det här är visat många gånger om på olika djurarter. Till och med primater, dvs våra nära släktingar rent genetiskt.

Det här med kalorirestriktion är nog den bästa bevisade och mest effektiva metoden för att förlänga livslängden hos djur. Så frågan är ju då hur effektivt det verkligen är. Därav min fråga.

Svaret är att om vi antar att effekten är lika stor på människor som den är hos möss så kommer människor i genomsnitt att leva drygt 2 år extra om de börjar med kalorirestriktion på 15% vid 40 års ålder.

Så 40 år med konstant lågt kaloriintag, de du medvetet alltid äter 15% mindre kalorier än du hade velat för att hålla kroppsvikten stabil ger dig drygt 2 år till. I genomsnitt då, just du kan ju bli påkörd av en buss efter 35 år med kalorirestriktion.

Är det värt det? Det får du avgör själv. För vissa känns det som en större uppoffring än för andra.

Men jag tror att många överskattar den eventuella effekt som finns att få från kalorirestriktion (och periodisk fasta).

Jag har delat det här tidigare och trots det var det mer än hälften av er som överskattade effekten. Jag ställde samma fråga i andra sociala medier och där var det 70% som trodde på 4 år eller mer.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *