Hjärtmuskelinflammation har visat sig vara en ovanlig biverkning från mRNA vaccinen hos framför allt yngre män och efter andra dosen. Det är ovanligt men antalet fall ligger över det normala under ungefär en vecka efteråt.

Här är en jämförelse från CDC som tittar på risken för den här komplikationen jämfört med risken för mer allvarlig covid-19 som kräver sjukhusvård.

Värt att tänka på här är att denna jämförelse inte tar med saker så som att man också skyddar sig mot långvarit bortfall av lukt och smak som är vanligt. Eller mer ovanliga saker så som långvarig trötthet, MIC-S och lite annat.

Jämförelsen är dessutom mot USAs nuvarande smittonivå vilket man kan diskutera om den är bra. För de flesta kommer nog att få covid-19 till sist om de inte vaccinerar sig. Så smittonivån just nu spelar nog inte så stor roll på sikt.

Klar fördel för vaccinen även i lägra åldrar sett till allt vi vet.

Och om det ändå är så att man har otur och mot förmodan får hjärtmuskelinflammation så är det i princip alltid något som blir bra efter vård. De som har fått det här i USA har blivit inlagda och sen utskrivna inom kort vanligtvis.

Vård söker du i fall du känner smärta över bröstet, svårigheter att andas eller om du märker att pulsen är lite oregelbunden. Ett råd som så klart gäller alltid 🙂 så ska man inte må. Men man kan vara lite extra vaksam så man reagerar direkt.

Flera länder rekommenderar också folk att avstå från tuffare fysisk aktivitet i ~7 dagar efter andra dosen. Det är så klart inte bevisat att hjälpa men det är ett fullt rimligt råd ändå.

Vaccinen sätter igång immunförsvaret vilket ger en inflammatorisk process. Så precis som man rekommenderar folk att inte anstränga sig om de har ont i halsen så rekommenderar man det här.

Källan till jämförelsen: https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2021-06/05-COVID-Wallace-508.pdf

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *