Då har jag äntligen kommit hem från min resa och jag och Nicklas har tänkt att börja publicera inlägg igen så snart som möjligt. Det har hänt en del sen jag åkte iväg och jag har spenderat den senaste veckan med att samla ihop artiklar och studier som jag tänker sitta och läsa och eventuellt även skriva om den närmsta tiden. Orsaken till att jag skriver det här inlägget är, förutom att jag bara ville meddela att jag är hemma igen, att jag vill ha tips om intressanta saker som har hänt under tiden jag varit borta som kan vara värda att kommentera här på sidan. Allt ifrån kortare notiser till stora reportage. Jag har i princip varit helt utan internet i 4 månader så jag är säker på att jag har missat en hel del.
När det gäller inlägg här på bloggen så är min och Nicklas ambition att vi ska publicera ungefär lika ofta som tidigare, det vill säga ungefär 2 inlägg i veckan. Från min sida så tänker jag publicera ett eller några inlägg där jag kort kommer gå igenom nya studier som tittat på ämnen som jag redan skrivit om här på hemsidan. Till exempel har det kommit fler studier kring Functional Movement Screen, BodyPump, akut förändring av hormoner vid träning samt skor/inläggs inverkan på skaderisken vid löpning.
 


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

30 svar på “Hemma från resan! Nu börjar vi publicera inlägg igen…”
 1. D-vitamin diskuteras ju en hel del nu för tiden. De gamla RDI är med största sannolikhet alltför låga. Skriv gärna lite om detta 🙂

 2. Välkommen hem! Kul att ni drar igång bloggen igen! Ett förslag på ett ämne: knäböj. En genomgång med teknik etc. Vikten av knä- och tåvinkel. Jag är förvirrad pga att jag i början av detta år gick en PT-utbildning där tekniken var att man skulle stå höftbrett mellan fötterna, fötterna skulle vara helt rakt framåt. Det jag fått med mig från friidrott och knäböjen som var en del av träningen där, samt den lilla anatomi som ingick i det idrottsvetenskapliga programmet, är att knän och tår ska peka i samma riktning. Visst är det så? Knäleden är en gångjärnsled medan höftleden är kulled. Därför ska knä och tår peka åt samma håll för att undvika skador. Höftleden är rörlig vilket gör att man kan stå med bredare fotställning så länge knän och tår pekar i samma riktning. För mig innebär detta att jag behöver stretcha insida lår för att kunna ha rätt teknik i breda knäböj.
  Nu pladdra jag på här. Men hoppas att pladdret gjorde att du förstår vad jag vill ha ut av en artikel om knäböj. Den här artikeln är ett exempel på en trevlig artikel som dock inte är vetenskaplig uppbackad i texten: http://www.reclaimthegym.se/?page_id=56
  Ha det bra gubbar! Detta är första gången jag kommenterar på er sida men jag har läst ett par år nu och tycker att detta är den bästa svenska träningssidan utan tvekan!

 3. Mikael:
  D-vitamin diskuteras ju en hel del nu för tiden. De gamla RDI är med största sannolikhet alltför låga. Skriv gärna lite om detta :)

  Tjena Mikael!
  Nicklas har redan skrivit två inlägg kring D-vitamin som du kan hitta här:
  https://traningslara.se/d-vitaminbrist-och-behovet-av-tillskott/
  https://traningslara.se/mer-om-d-vitamin-och-ny-studie-om-hjart-karlhalsa-vid-viktnedgang/
  D-vitamin är som du skriver väldigt aktuellt just nu och det kommer en väldig massa artiklar varje månad, allt ifrån mer eller mindre fakta till ganska vilda spekulationer. Så ett nytt inlägg kring D-vitamin kanske inte hade varit fel.

 4. Välkomna tillbaka! Ni har varit saknade!
  Något jag saknar lite grann på internet är ett upplägg för kost och träningsupplägg om man vill springa ett maraton och samtidigt fortsätta styrketräna 3 ggr i veckan…

 5. Vic:
  Välkommen hem! Kul att ni drar igång bloggen igen! Ett förslag på ett ämne: knäböj. En genomgång med teknik etc. Vikten av knä- och tåvinkel. Jag är förvirrad pga att jag i början av detta år gick en PT-utbildning där tekniken var att man skulle stå höftbrett mellan fötterna, fötterna skulle vara helt rakt framåt. Det jag fått med mig från friidrott och knäböjen som var en del av träningen där, samt den lilla anatomi som ingick i det idrottsvetenskapliga programmet, är att knän och tår ska peka i samma riktning. Visst är det så? Knäleden är en gångjärnsled medan höftleden är kulled. Därför ska knä och tår peka åt samma håll för att undvika skador. Höftleden är rörlig vilket gör att man kan stå med bredare fotställning så länge knän och tår pekar i samma riktning. För mig innebär detta att jag behöver stretcha insida lår för att kunna ha rätt teknik i breda knäböj.
  Nu pladdra jag på här. Men hoppas att pladdret gjorde att du förstår vad jag vill ha ut av en artikel om knäböj. Den här artikeln är ett exempel på en trevlig artikel som dock inte är vetenskaplig uppbackad i texten: http://www.reclaimthegym.se/?page_id=56
  Ha det bra gubbar! Detta är första gången jag kommenterar på er sida men jag har läst ett par år nu och tycker att detta är den bästa svenska träningssidan utan tvekan!

  Hallå Vic!
  Knäböj har jag haft tankar kring att skriva om väldigt länge faktiskt. Det som hindrat mig är dels att det kräver en hel del arbete då en sån artikel behöver flera foto och troligen även en del redigering i bildbehandlingsprogram för att verkligen bli bra.
  Sen är det också lite det där med vetenskapen kring det hela. Där finns ju mer klara saker så som hur ryggen ska hållas och att knäna ska röra sig ut över tårna. Men utöver det finns det ju en väldig massa varianter som alla har sina för och nackdelar när det gäller belastning, svårighetsgrad, möjlighet att lyfta tungt osv. Jag skulle kunna skriva en väldig massa kring det men jag känner väl att jag skulle glida lite väl mycket ifrån den här bloggens inriktning mot vetenskap istället för tyckande.
  Jag får diskutera det med Nicklas sen får vi se vad som händer. Vad tycker andra läsare här på bloggen?

 6. Jag får diskutera det med Nicklas sen får vi se vad som händer. Vad tycker andra läsare här på bloggen?

  Helt klart intressant! Jag tror många gör fel på gymmet pga bristande teknikkunskap, så mer sånt är bara bra!

 7. Ja jag skulle också väldigt gärna se en artikel om knäböj. Har läst och tillämpar Starting Strength programmet och där är ju ”squats” en religion. Skulle gärna se dina synpunkter på bl a ”hip-drive” som förespråkas.

 8. Kul att vi varit saknade! 😀
  Mikael: Som du ser har jag redan skrivit en del om D-vitamin men sedan dess har forskningen formligen exploderat och det har nog varit det hetaste forskningsämnet inom nutritionsforskningen 2010 och 2011. Man VET inte mycket mer än då men fler epidemiologiska hypoteser har växt fram och dessutom en del intressanta fynd där man faktiskt inte alls sett några positiva effekter hos de med högre nivåer av D-vitamin. Svenska studier dessutom. Så där finns mer att skriva om. 🙂
  I övrigt funderar jag själv på att i lite högre grad även skriva lite mer diskuterande inlägg. Vi har ju haft en del såna redan och de brukar bemötas positivt och väcka lite debatt.
  Tack för alla som fortsatt läsa här och stort tack för ert fantastiska tålamod!
  /Nicklas

 9. Hej Nicklas och Jakob kul att ni är tillbaka!
  I oktober så kom boken Forskningsfusket! : så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin av Ralf Sundberg ut, skulle vara intressant att få en recension på den. 🙂
  Vh Stefan

 10. Välkomna hem!
  Jag tycker ni borde börja publicera på Google+ ! Det har verkligen börjat ta fart och det finns rätt många kända och halvkända personer där. Jag tycker G+ hade passat perfekt för er.

 11. Maria:
  Välkomna tillbaka! Ni har varit saknade!
  Något jag saknar lite grann på internet är ett upplägg för kost och träningsupplägg om man vill springa ett maraton och samtidigt fortsätta styrketräna 3 ggr i veckan…

  Hej Maria!
  Färdiga upplägg är inget vi sysslar med här tyvärr. Vi föredrar att ge folk information så de kan sätta ihop ett program själv.

 12. DagR:
  Välkomna hem!
  Jag tycker ni borde börja publicera på Google+ ! Det har verkligen börjat ta fart och det finns rätt många kända och halvkända personer där. Jag tycker G+ hade passat perfekt för er.

  Hallå Dan!
  Jag har tittat på google+ lite redan. Som du kanske sett finns det redan en google+ klapp efter varje inlägg så läsare kan dela med sig av våra artiklar. Innan jag reste iväg fanns det dock ingen plugin till wordpress som kunde publicera våra inlägg automatiskt till google+. Jag ska titta på det igen nu om några dagar då det troligen förändrats sen dess.
  Sen finns ju alltid det negativa att ju mer sociala sidor man vill blanda in desto långsammare laddas sidan. Vi har ju just nu facebook och lägger vi till mer google+ funktioner kan sidan blir långsammare än vad den är nu. Men jag ska titta på det, tack för tipset.

 13. Hade varit intressant att läsa om dina tankar kring John Broz och Ivan Abadjievs metodik. Kul att ni börjar skriva igen!

 14. Äääääntligen! Skönt att ni är tillbaka! 🙂
  Jag vill att ni skriver om Yoga. Dess olika varianter, vad det gör för kroppen styrkemässigt, smidighet etc.
  Och något omfattande om stretching.

 15. Juan:
  Finns det något att säga om detta?
  http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/728/The_(Many)_Negatives_of_Aerobic_Training.aspx
  Har gjort det lite enkelt för mig genom att länka vidare, men min reaktion på det hela var WTF, hur som helst jag kan juha fel:-)
  Tack för en grym blogg!!!

  Hej Juan!
  Polinquin är en tomte som är bra på att sälja det han säger. Det han skriver i den där artikeln är stora överdrifter. Studierna han nämner är också antingen på personer som tränar väldigt mycket och det är inte bra oavsett vad man tränar, eller så är det på personer direkt efter en väldigt hård ansträngning.
  Konditionsträning i rimliga mängder är hälsosamt. Precis som styrketräning i rimliga mängder är hälsosamt.

 16. Tommy:
  Hade varit intressant att läsa om dina tankar kring John Broz och Ivan Abadjievs metodik. Kul att ni börjar skriva igen!

  Tjena Tommy!
  John Broz kände jag faktiskt inte till innan du skrev här. När det gäller Ivan Abadjievs träningsfilosofi så fungerade den ju utan tvekan väldigt bra på 80-talet. Det fungerar säkert nu med vilket John Broz killar verkar bekräfta.
  Men den kräver en väldig träningsvana, bra teknik och att man inte sysslar med något annat i livet. Vill man ha en kropp som fungerar bra även efter den aktiva karriären tror jag inte heller den formen av träningsmetodik är någon bra idé. Kanske under kortare perioder.
  Rent forskningsmässigt så finns det inget på den typen av träning. I mitten på 80-talet och under 90-talet var det många som testade den bulgariska metodiken i Sverige och det slutade i princip alltid med skador. Men vill man bli riktigt riktigt bra på tyngdlyftning måste man träna riktigt riktigt hårt 🙂

 17. Mack:
  Äääääntligen! Skönt att ni är tillbaka! :)
  Jag vill att ni skriver om Yoga. Dess olika varianter, vad det gör för kroppen styrkemässigt, smidighet etc.
  Och något omfattande om stretching.

  Hallå Mack!
  Yoga gillar jag och innan min kropp blev för mörbultat tränade jag det faktiskt lite då och då. Sist jag tittade på det var det dock ganska dåligt med jämförande studier kring Yoga. Det är nästan alltid studier på otränade personer och där fungerar det mesta för att förbättra hälsan.
  När det gäller stretching så har det ett helt eget kapitel i vår bok.

 18. Hej, squats skulle vara av stor intresse, finns ju en del olika ”åsikter” om hur och vad som är bra/skadligt. Hur man skall stå, vart stången skall ligga, hur djup man skall gå.
  mvh
  Jonatan

 19. Kul snack om böjar av olika slag. Jag vet att ni jobbar med analyser av olika slag vad gäller träning. Skulle man inte bara kunna beskriva skillnaderna mellan dom olika sätten att jobba till att börja med. Vi vet att det inte finns den bästa övningen, men att beskriva vad skillnaderna är mellan dom vanligaste lyften och förklara vad som jobbar mer eller mindre vid ex frontböj från en olympisk lyftare och en som böjer i styrkelyft, eller vad som händer i sumolyftet i ryggen kontra benen. Kanske tänka böjar från det enklaste sättet att jobba till det som kräver lite mer kordination/ rörlighet. Jag tänker mig helt enkelt en text som tar bort snacket lite grann om rätt eller fel utan som sätter focus vilka möjligheter man har med att jobba med benböjar på olika sätt. Kanske rentav att börja titta på vilka benböjar man kan börja med innan styrkan/ rörligheten finns för en nybörjare.

 20. Jag saknar dina inlägg på kostdoktorn Guddi. Hoppas du lägger någon tid där. Fanatikerna har fått härja relativt fritt när du har varit borta.

 21. Gunnar:
  Jag saknar dina inlägg på kostdoktorn Guddi. Hoppas du lägger någon tid där. Fanatikerna har fått härja relativt fritt när du har varit borta.

  Nu är ju inte ditt inlägg riktat till mig men jag svarar ändå. 😉 Och jag kan bara hålla med. Kostdoktorns blogg har tappat all trovärdighet känner jag. Tyvärr. Det var en informativ blogg under en period och många intressanta diskussioner kunde man stöta på. Men nu är det bara en blogg som uppdateras för uppdaterandets skull med vilka ickenyheter som helst och en klubb för inbördes beundran som mobbar ut alla som är det minsta kritiska och försöker diskutera. Det är synd som sagt, men Andreas har väl antagligen gjort det valet.
  Lågvattenmärket var ju inlägget om Jacobs resa, snacka om att subtilt skriva ”Gudiol flyr!” för att Prof. Göran och andra galningar ska kunna hitta på massa tokigheter.

 22. Jo, precis som du säger så va den från början informativ med kommentatorer som hade huvudet på skaft. ”Vi mot dom attityden” blir bara starkare för varje inlägg. Det som verkar ha blivit viktigast är att stärka den attityden, inte att ha en drift mot ökad kunskap och att folk ska äta och må bättre.
  Nu senast så spydde majoriteten galla över Paulun och hans nya LCHQ. Kappvändare, pengakåt, och oseriös va mantran som östes ihop men andra personangrepp.
  Hade varit betydligt rimligare om de flesta tyckte att det var bra att lågkolhydratkost nådde flera, inte vem som får cred.
  En smula överraskande dock att detta är en utveckling som Andreas är bekväm med, trodde nog att han hade intentionen att stävja sånt och fokusera på bättre hälsa för alla, inte att publicera inlägg som går ut på att snacka skit om andra.
  Fördelen är iofs att träningslära

 23. …..får ”avhoppare” som är mer intresserade av kunskap än av förskoleretorik

 24. Gunnar
  Men det är väl inte så konstigt att det blir pajkastning när en som Paulun (en som tjänar sitt levebröd på att föreläsa och sälja böcker) använder sig av en väldigt lik förkortning till sin nya ”metod”, fyra bokstäver där dom 3 första är exakt samma som just LCHF. Det är ett fult trick när just LCHF-ordet blivit populärt och intressant för allmänheten.
  Sen tycker jag att Andreas är lite väl snäll med vad man får posta för inlägg på bloggen, det är väldigt sällan han korrigerar något, så länge man står på ”rätt” sida förstås.

 25. Gunnar:
  Jag saknar dina inlägg på kostdoktorn Guddi. Hoppas du lägger någon tid där. Fanatikerna har fått härja relativt fritt när du har varit borta.

  Kostdoktorns blogg är ren underhållning för mig när jag känner att jag har tid att slösa. Just nu har jag verkligen inte tid då jag har en hel del att ta igen efter min resa.
  Jag var inne och tittade där förra veckan och förutom ett inlägg med en intervju med Staffan Lindberg var där inte mycket intressant i de nya inläggen. Fast å andra sidan, vad ska vara nytt där inne? Det är samma personer som upprepar samma sak om och om igen. Det är ju inte som att någon kommer ändra åsikt kring vad som är bäst 😉

 26. complete:
  Gunnar
  Men det är väl inte så konstigt att det blir pajkastning när en som Paulun (en som tjänar sitt levebröd på att föreläsa och sälja böcker) använder sig av en väldigt lik förkortning till sin nya “metod”, fyra bokstäver där dom 3 första är exakt samma som just LCHF. Det är ett fult trick när just LCHF-ordet blivit populärt och intressant för allmänheten.
  Sen tycker jag att Andreas är lite väl snäll med vad man får posta för inlägg på bloggen, det är väldigt sällan han korrigerar något, så länge man står på “rätt” sida förstås.

  Jag har läst några av Pauluns böcker. Jag håller inte alls med om allt men det mesta tycker jag är okej. Man får ju också tänka på när en del av det skrevs.
  Jag har även läst ett antal böcker om LCHF, det mesta av det är väldigt dålig. LCHF-rörelsen borde vara glada över att Paulun antagit en förkortning som påminner om deras. Givetvis har han gjort det för att rida på vågen och tjäna mer pengar men jag ser hellre att folk läser hans böcker än random LCHF-bok.
  När det gäller censuren bland kommentarerna så har det varit tydligt väldigt länge att Andreas tillåter mycket mer från de som håller med än de som argumenterar emot. Han har ju också få kommenterare därefter.

 27. Paulún var ju långt före Kostdoktorn om att börja snacka om stenålderskost dessutom. Har Kostdoktorn snott det konceptet av Paulún bara för att tjäna pengar?
  Det är en bransch helt enkelt, entreprenörer som vill tjäna pengar. Det är inget fel i det, tvärtom. Men det är ju lite löjligt när Kostdoktorns vinstintresse anses stå högre i moraliskt värde än Paulúns.

 28. Ja, det har varit tomt på etern på trovärdig, vetenskapligt förankrad träningslära. Jag ser starkt fram emot inlägget om skors inverkan på skador och ickeskador.
  Med andra ord varmt välkommen tillbaka!
  / Magnus

 29. Tjena Magnus!
  Jag skrev klart mina inlägg kring FMS idag. Nästa projekt blir de om skor och inlägg. Troligen blir det två inlägg av det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *