Jag har fått en hel del frågor kring den här artikeln i DN så här kommer en kort kommentar.

Jag skrev om det här på tyngre för mindre än 2 månader sedan. Se bild 2 och 3.

Normala mängder motion har på sikt ingen betydande effekt på människors totala energiförbrukning. I alla fall inte när de i stort äter för att vara i energibalans.

Där är en liten ökning i energiförbrukning över dygnet när man går från väldigt inaktiv till lite aktiv men sedan blir där en längre platåfas.

Kroppen strävar efter någon typ av jämnvikt. Men omställningen tar ett par månader verkar det som. Så börjar du träna mer idag så har du en något högre energiförbrukning varje dag en bra tid framöver. Men till sist kommer kroppen kompenserar din träning och du förbrukar inte mer än tidigare över 24 timmar.

Sen tycker jag personligen att Pontzer säljer in sin modell lite väl starkt och förenklat ibland men det är ändå tydligt att det han säger är mer rätt än så som folk oftast tänker på det. Där de tror att träning som förbränner 500 kcal kommer höja totala energibehovet över dagen med 500 kcal.

Hur som helst. Det finns mycket mer läsning i den här artikeln på tyngre. Du hittar en länk till den via länken i min profil 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *