Så fort du ser en artikel som säger ”tvärt emot vad man tidigare trott” så är det 99 av 100 gånger trams. Så även denna gång.

Det här är en översiktsartikel som har publicerats i tidskriften BMJ där forskarna påstår att de har tittat på effekterna av frukost på vikten och energiintag.

För att göra de så har de sökt upp alla studier de kunnat hitta där man jämfört en grupp som fått äta frukost med en grupp som inte fått äta frukost.

Där finns flera problem med att titta på ”frukost”. Det största problemet är att en frukost kan vara väldigt olika saker. Är det någon som tror att tex cholkadmjölk med kalaspuffar varje morgon ska hjälpa någon att gå ner i vikt? Det borde ju rimligen i alla fall fungera bättre med ett rågbröd med två ägg eller?

Men i den här studien så har man bara klumpat ihop allt det till en och samma sak. För tydligen tror de att det ska vara något fantastiskt med frukost oavsett vad man äter då.

Som om inte det vore nog så är en hel del av studierna som de inkluderat löjligt korta. En av studierna har varat i 8 timmar (!!!!!). Det är absurt.

Även när det gäller studierna på vikt och inte energiintag varade endast i genomsnitt 7 veckor vilket är kort tid. Sen när man skattade risken för bias i studierna så var den hög eller oklart. Vilket innebär att det var genomgående ganska dåligt kontrollerade studier som man hade hittat.

Det finns egentligen bara två studier på frukost som är värda att titta på. En som varat i 12 veckor och en som varat i 16 veckor. Ingen av dem visade på några signifikanta skillnader i vikten åt något håll.

Att äta frukost verkar vara bra för kroppen rent metabolt. Det hjälper kroppen att ställa in sin dygnsrytm och vi är generellt sett lite bättre på att hantera mat då jämfört med sent på kvällen eller natten.

Men frukost är inget måste, inte ens någonting som är så speciellt så man ska känna att ”man borde” äta det om man inte tycker om det.

Så gör som du vill. Men oavsett så käka bra mat när du väl äter.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *