Hoppfulla första resultat från en av de nya fetmamedicinerna på fetma hos ungdomar 12-18 år.

Behandling av fetma i den här åldern är väldigt svårt och det är den åldersgruppen med sämst resultat. Det är mer vanligt att man bara minskar på en fortsatt viktuppgång än att man faktiskt får dem att gå ner i vikt.

I den här studien där man använde Semaglutide, säljs under namnen Ozempic och wegovy, gick ungdomarna i genomsnitt ner 16% av sin kroppsvikt.

Det klurigt att mäta förändring i vikt hos ungdomar då de fortfarande växer. En viktplatå kan då tex vara bra om barnet växer på längden. Då minskar ju BMI.

Det här var dock barn med stor fetma. Deras BMI från start var 37, de vägde 110 kg på 170 cm.

Efter ett år med medicinen så vägde gruppen som fått medicin istället 95kg.

Både ungdomarna som fick medicinen och de som fick placebo hade även den vanliga behandlingen som ges till barn med fetma. Som du kan se i bild 2 och 3 så var där ingen förändring i vikt hos de som fick placebo.

Däremot såg man en positiv förändring i hur ungdomarna såg på sina egna kroppar. Det här har jag markerat ut i bild 5. Det är ju många idag som påstår att fetmabehandling skapar ätstörningar istället för att hjälpa men det finns ingen bra data som stödjer det. Istället visar studier motsatsen. Precis som den här.

Det var en del biverkningar hos de som fick medicinerna men få allvarliga och 90% av ungdomarna fortsatte sin behandling hela året. Andelen allvarliga biverkningarna var den samma hos de som fick medicinen och de som fick placebo men magbesvär verkade vanligare med medicinen.

Illamående och kräkningar var andra icke allvarliga biverkningarna som var vanligare i gruppen som fick medicin. Det här ser man också hos vuxna. Det problemet minskar över tid, det krävs en tillvänjning för vissa med andra ord.

De här medicinerna har endast effekt medan man tar dem. Du kan se det här efter vecka 68 då man slutade ge medicinen och direkt såg man en början på viktuppgång igen.

Så precis som högt blodtrycket kommer tillbaka till de som slutar med blodtrycksmedicin så återkommer vikten om folk slutar med sin medicin.

Det kommer mer om detta i @halsoveckanbytyngre framöver

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *