En lång men otroligt läsvärd artikel kring kött, sponsrade studier, veganer med mera

Publicerat den Inga kommentarer till En lång men otroligt läsvärd artikel kring kött, sponsrade studier, veganer med mera

En lång men otroligt läsvärd artikel kring kött, sponsrade studier, veganer med jäv, sponsring av forskare, agendor före forskning och sakligt debatt osv, Backlash Over Meat Dietary Recommendations Raises Questions About Corporate Ties to Nutrition Scientists.

Vegetariskt och vegankost är på frammarsch och precis som när LCHF var stort för 10 år sedan så är det tydligt att det är främst “tomtar” som får störst plats i det offentliga.

Vi har redan fått ett fantastiskt exempel i The Game Changers där det är tydligt att målet främst är att övertyga istället för informera.

När människor saknar en ordentlig grund kring nutrition, vilket så klart de allra flesta gör, så vinner du helt enkelt över de flesta med en bra story framför saklig, komplicerad och inte särskilt övertygande framställd data.

En del av denna story när det gäller dieter är alltid en historia kring konspiration och forskning som du inte kan lita på. Du ser det här lika tydligt inom LCHF som i veganrörelsen. De tar bara upp olika exempel och ignorerar andra.

Så fort du har fått dina följare att köpa den historien så kan du direkt avfärda allt som inte passar med vad du vill tro på. Det du gillar är fantastiskt och det du inte gillar är bara köpt forskning.

Återigen så får du flera tydliga exempel på det i den här artikeln. Forskare tar emot pengar från företag för att göra studier och sedan säger de att de bara tagit pengar för att studera & säga saker som de tror på. Vilket troligen är sant.

Set finns väldigt få exempel med evidens på där forskare verkligen har sålt sin röst. Det finns desto fler exempel på situationer där forskare först har uttryckt en åsikt och sedan “fått hjälp” från någon industri för att göra mer forskning och få mer plats i debatten. Ett problem det med så klart då debatten kan bli skev.

Men det finns inga lösningar på det här utöver att göra reglerna kring hur man får sponsra hårdare & samtidigt hålla sig till att diskutera den faktiska datan. Vad studierna visar.

Tror man inte på ett resultat får man förklara varför det är fel, inte bara peka på någon eventuell snårig koppling till industrin och säga att det per automatik gör allting fel.

Som vanligt bör du läsa hela artikeln för att förstå och få en ordentlig bild.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier, Instagram, Mastodon, TikTok, Twitter och Facebook.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *