Det här stöter jag ofta på med. Personer som tror att de har en fantastisk insikt när de klurat på något i fem minuter som de av någon orsak tror att forskare inte har tänkt på trots att de forskat på ämnet i många år 🤷‍♂️.

Det ska dock tilläggas här att det finns kritik eller motargument mot studier som nästan alltid gäller. Det är ganska ofta relevant att ta upp dessa då många annars övertolkar resultat.

En hel del tolkar en studie som sanning utan att de känner till bristerna som finns i studier och i hur svårt det är att försöka tolka olika typer av studier till en helhet. För dessa kan det vara bra att ta upp brister med olika studier och saker som just den enskilda studien eller studietypen inte kan ta hänsyn till fullt ut.

Jag tolkar dock den här ”roliga konversationen” som situationer där väldigt etablerad kunskap ifrågasätts från personer som inte har någon som helst koll på helheten.

Det kan bero både på att de precis blivit intresserade av området eller att de har blivit vilseleda av någon som väldigt selektivt kritiserar studier och sedan samtidigt väljer att lyfta fram enskilda studier som passar deras sak helt okritiskt.

Genom den metoden kan faktiskt i princip få fram vilket budskap som helst kring kost. Det finns inga perfekta studier och du kan alltid hitta argument emot studier som ”du inte gillar”. Så personer som är selektiva i sen granskning kan då få sämre studier att verka som fantastiska och bättre studier som värdelösa.

Ett bra exempel på detta kan du läsa om i min artikel om när Colting och Martina Johansson poddade om mig. De kritiserar en bra studie baserat på kriterier som inte är särskilt relevanta för studiens frågeställning och sedan lyfter de fram sämre studier som inte heller direkt berör frågeställningen i den första studien.

Källa till bild 1 och 2 är gidmk på twitter. Har du twitter så följ honom. Duktig och ganska rolig 👍

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *