Tidskriften Nature Reviews Disease Primer är en tidskrift som publicerar längre texter där man försöker ge en mer djupgående introduktion till olika sjukdomar.

Denna vecka så har de publicerat en sådan text om övervikt som är väldigt intressant läsning för den som har tillgång.

Här under har jag inkluderat tre intressanta bilder från texten. Den första bilden med en pyramid tycker jag är bra eftersom att den tydligt visar att det är mycket mer än individen själv som inverkar på människors vikt. Det krävs helt enkelt förändring på många plan om man verkligen vill att det ska hända något större med befolkningens vikt idag.

På individnivå kommer det så klart alltid att finnas personer som lyckas även när miljön inte ändras något nämnvärt men samtidigt är det då fler människor som gått upp några kilo istället och den genomsnittliga vikten för befolkningen fortsätter uppåt.

Den andra bilden visar olika tidpunkter hos barn och ungdomar som extra kritiska när det gäller vikten och ökar barn för mycket i vikt under den här tiden så är oftast oddsen emot dem senare att de ska kunna göra sig av med sin extra vikt på lång sikt.

Just med barn är det ju extra svårt eftersom de faktiskt ska gå upp i vikt, och växa. Så det är många gånger svårt för föräldrar att själva avgöra vad som är en normal ökning och vad som är för mycket ökning.

Jag vet att man här i Sverige nu tänker införa kontroller vid fyra års ålder för att försöka snappa upp några barn tidigt och förhoppningsvis får det en positiv effekt.

Den sista bilden visar sambandet mellan BMI och risken att dö i förtid (mortalitet). Det finns många kurvor av den här typen som har sin ”botten” på lite olika platser vilket beror på när man började mäta och hur länge man följer upp folk.

Generellt sett kan man dock säga att de större negativa effekterna från extra fett på kroppen kommer först när man har en BMI upp emot det som kallas för fetma, dvs 30 eller högre.

Hela artikeln:

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *