Det nya året är här och som vanligt kommer det garanterat vara många som tänker att de ska satsa på ett nytt och mer hälsosamt liv. De allra vanligaste nyårslöftena handlar faktiskt om hälsa och de tre vanligaste är att folk vill:

  • Gå ner i vikt
  • Bli mer hälsosamma
  • Träna mer

Det här är tre punkter som i teorin är väldigt enkla för de allra flesta. Den genomsnittliga svensken börjar i ett ganska dåligt utgångsläge och därför är det inte särskilt svårt att tappa något kilo, förbättra de viktigaste vanorna för hälsan något eller öka på mängden träning.

Det svåra med de här löftena är dock att få till dem i praktiken. Att gå ner i vikt handlar bara om att hitta något sätt att ligga på ett kaloriunderskott. Det klarar alla av. Att däremot hitta något sätt att uppnå det och sedan efteråt hitta nya vanor så att man kan bibehålla den lägre vikten över sikt är svårt.

På samma vis är det inga problem att sluta röka i några dagar, dricka mindre alkohol, ta det lite lugnare med vardagssysslorna så stressen minskar eller sova någon timme mer per natt. Alla kan också klämma in en extra träning i veckan i någon månad. Problemet även här är att man ska fortsätta med dessa vanor över tid.

Då de här punkterna i praktiken ofta blir lite utmanande för folk så är det alltid lockande med olika typer av genvägar. En vanlig sådan genväg är olika typer av ”renande perioder” där man ska göra någonting väldigt speciellt och sen efter det ska kroppen vara helade och du kan leva på som vanligt igen. Det finns lite olika termer för den här typen av kortare ”uppoffrande” perioder men den vanligaste är nog att man kallar det för detox.

Det finns säkert tusentals olika sätt att uppnå de här typen av detox men gemensamt för i alla fall 99 procent av dem, om inte 100, är att de är trams.
Då se här detoxarna är sånt uppenbart trams är det normalt sett i princip inga forskare som lägger någon egentlig tid på dem. Dock händer det då och då att det faktiskt görs mindre studier och jag tänkte skriva om en sådan studie idag som publicerades för några månader sedan (1). Innan jag ska berätta lite kort om studien och dess resultat tänkte jag dock att vi ska titta lite på hur bilden är av det här tillskottet på internet. Jag satte mig därför och gjorde en kort sökning och här är mina fynd.

Recensenter säger att det hjälper mot det mesta

Detoxprodukten i det här fallet heter FitMiss Cleanse och recensionerna på nätet ligger någonstans mellan 3,5-4,7 av fem stjärnor beroende på vilken sida du besöker. Om du sen läser recensionerna så ser man en härlig blandning av beskrivningar/recensioner likt de här under.

Det här är bara ett axplock av väldigt många recensioner. Där fanns så klart några negativa med men genomsnittet är som sagt väldigt högt för den här produkten. När du läser recensionerna så är det lite otydligt vad produkten egentligen ska göra men jag tycker ändå att där verka vara ett fokus på svullen mage och att det ska förbättra med toalettbesöken och minska eventuell förstoppning.

Tittar du däremot för företagets egen produktbeskrivning så gör produkten i princip allting men de har ändå valt att fokusera på ”bara några delar” 😉

”Toxins.” That’s a scary word. It’s even scarier to think that ”toxins” exist in your body! So get rid of them! FitMiss Cleanse was specifically designed to give you a daily full body cleansing and detoxification. Fast and powerful, yet gentle, it focuses on the colon, liver, kidneys, stomach, blood, urinary tract, lungs and skin. Ease bloating, fight parasites and bacteria- improve your health and energy. So get started today and get clean and sexy from the inside out. Let’s get cleansed!

Så att recensionerna verkar handla om lite av varje kan nog förklaras av att försäljarna säger att produkten ska verka på lite av varje.

Regression to the mean – mår du dåligt mår du troligen bättre snart

Där var några recensioner till som jag skulle vilja ta upp då jag tycker att de troligen belyser ett väldigt vanligt fenomen när det gäller hälsa, nämligen regression to the mean.

Regression to the mean innebär helt enkelt att människor mår lite olika bra över tid. Ibland mår vi lite bättre och ibland mår vi lite sämre. Ibland upplever vi att vi ser lite bättre ut i spegeln och ibland upplever vi att det är lite sämre. Ibland fungerar magen bra och ibland fungerar den lite sämre och så vidare. Det mesta går helt enkelt i vågor.

De allra flesta av oss letar dock först lösningar på problem just när vi har ett problem som stör oss lite mer än vanligt. Det är när magen inte fungerar riktigt som den ska och kanske har varit lite sämre än vanligt några dagar extra som vi börjar söka efter diverse lösningar på problemet.M

en det är också i den här situationen som sannolikheten är väldigt hög att vi snart kommer att må bra igen av oss själva. För alla problem går liksom upp och ner.

Regression to the mean innebär dock att vi människor gärna tillskriver det som vi desperat började försöka göra annorlunda som lösningen på det hela. Vi blir förkylda och så börjar vi ta en massa huskurer för att bli friska och sen några dagar så är vi ju friskare. Det är så det fungerar med förkylningar så klart men om vi har gjort någonting speciellt så vill vi gärna tro att det var det speciella som gjorde att vi blev friska just nu.

Det är här som två av de första recensionerna som jag hittade har störst relevans.

Återgång till normalläget
Två exempel på recensioner som troligen mest bara återspeglar att de två personerna råkade må bättre på grund av annat första gången och sen inte hade samma ”tur” andra gången

Särskilt den första kommentaren här är ganska fantastisk. Personen i fråga verkar inte ens ha tänkt tanken att det kanske var slumpen eller någonting annat som gjordes första gången som förklarar de förändringar som hen upplevde från början utan istället är det något mystiskt med de här pillerna som gör att de bara fungerar en gång.

De faktiska studieresultaten på friska unga kvinnor

Det var endast 22 deltagare med i den här studien. Det är inte mycket men samtidigt så ska man nog inte begära för mycket för en sådan här sak då det givetvis kostar pengar och tid att utföra studier och det här är inte direkt en prioriterad frågeställning varken hos allmänheten eller i forskarvärlden.

Deltagarna var inom det här kosttillskottets målgrupp. Det var unga kvinnor kring 20 år som i genomsnitt var på gränsen mellan normalvikt och övervikt sett till fettprocent. De delades sen slumpmässigt in i två olika grupper där den ena gruppen fick detoxprodukten i 4 veckor medan den andra gruppen fick en placebo.

Det hände ingenting med ingenting

Resultatet i den här studien blev i princip ingenting. Kvinnornas vikt förändrades ingenting och inte heller såg man några skillnader när man tittade mer specifikt på kroppssammansättningen.

Förändring i vikt, fettmassa och fettfri massa efter 4 veckor med detoxpiller
Förändring i vikt, fettmassa och fettfri massa efter 4 veckor med detoxpiller

Forskarna tog också blodprover på deltagarna där de mätte totalt 31 olika värden/ämnen/markörer och de fann inte någon skillnad alls i något av dem. Forskarna påpekar i diskussionsdelen av artikeln att de dock inte vet om de har testat allt som är relevant eftersom företag som säljer detoxprodukter aldrig berättar hur produkten ska fungera rent fysiologiskt eller vad det är för ”gifter” som är meningen att försvinna. Även det är så klart ett tecken på ren pseudovetenskap när du tittar på kosttillskott, när försäljarna inte specificerar vad det är som produkten faktiskt gör så är det troligen för att de själva inte har någon koll på vad det som dem säljer gör.

Slutligen så undersökte man även hur deltagarna upplevde sina magar under de fyra veckorna. För det här så använde man sig av ett standardiserat frågeformulär kallat Gastrointestinal Symptom Rating Scale. Även här såg man inga som helst skillnader mellan grupperna.

Det här tillskottet är med andra ord en perfekt produkt om du verkligen vill kasta pengar i sjön.

Ska vi lägga pengar på att studera trams?

Det är lätt att hitta på trams

Den här typen av studier tycker jag alltid väcker vissa frågor. Är det okej att det läggs pengar och resurser på att forska kring sådana här saker?
Enligt mig är det både bra och dåligt. Det är dåligt för att forskare så klart egentligen har bättre saker att lägga sin tid på som i förlängningen förhoppningsvis kan förbättra vår kunskap inom olika ämnen. Det är dock bra att det ibland görs lite studier eftersom de här olika påhittade detoxarna annars kan leva vidare lite för sig själv.

Tyvärr är det inte svårt att hitta på nytt trams och alla andra detoxprodukter på marknaden har ju helt egna mixar med ämnen som de påstår (utan bevis) fungerar. Så den här studien på en viss blandning visar ju inte att eventuellt andra blandningar inte skulle kunna fungera på något vis.
Men det är ju tidskrävande att verkligen testa allt det som påstås hela tiden för att se om det stämmer. Eller som jag har formulerat det på min sida på Facebook.

Det är på grund av den här typen av saker som man säger att det är upp till den som påstår en massa saker att också komma med bevis för det som påstås. Jag får nästan dagligen meddelande från någon som vill att jag ska säga vad jag tycker om en viss produkt eller att jag ska ”debunka” något typ av kosttillskott och oftast kan jag inte säga någonting mer än att det inte finns några belägg för det som sägs. Jag kan däremot inte säga säkert att det inte stämmer eftersom det som påstås många gånger är helt otestat.
Du kan givetvis göra kvalificerade gissningar utifrån innehållet i många produkter om de rimligen borde göra någonting eller inte men i många fall vet du faktiskt inte förrän du verkligen har gjort en studie på produkten. För de allra flesta kosttillskott innehåller ett eller flera ämnen som skulle kunna ha en fysiologisk effekt i en viss dos.

Det är just på grund av sådant här som vi faktiskt behöver forskning som betalas av företagen själva. För vem ska annars betala de här pengarna så att ämnen, tillskott och livsmedel faktiskt blir undersökta? Det är inte rimligt att företag bara ska hitta på saker och blanda olika ämnen hej vilt och sen ska det vara skattepengar eller på något vis oberoende pengar som sen ska spenderas för att undersöka dessa påhitt. Det är företagen som påstår saker och det är dem som ska stå för bevisen. Det är också vi som konsumenter som måste börja ställa dessa krav. Köp inte en massa skit som bara säljas på anekdoter och luddiga påståenden som låter fantastiskt från försäljarna själva.

Sen finns det självklart problem med forskning som är betald av företagen. Det finns gott om exempel på forskare utan någon större moral som har riggat studier för att de ska ge ett positivt utfall. Det är här som kravet på forskare och forskning kommer in. Reglerna för allting som måste redovisas både i förhand och efterhand när studier blir utförda har förbättrats enormt på senare år men vilka regler som gäller är olika för olika typer av studier och för olika tidskrifter. Ska du studera läkemedel är det numera väldigt svårt att fuska. Ska du publicera en en bättre tidskrift så ställer de krav på att du redovisat ditt utförande av studien på ett bra sätt.

Däremot finns det fortfarande många studier som publiceras i mindre tidskrifter som är usla. Metoden är dåligt redovisad, det fanns ingen information i förväg om att studien skulle utföras och resultaten visar på överraskande stora positiva resultat för tillskottet eller produkten ifråga. Dessa studier har jag ofta svårt att tro på, särskilt om det saknas någon större fysiologisk förklaring till varför det ska bli några positiva resultat alls.
Men då har vi i alla fall en start. Om det dyker upp flera positiva studier över tid så finns det nu större anledning för mer oberoende forskare att börja titta på ämnet. Då kan det vara värt att granska lite närmare för då kan det ju faktiskt vara någonting som skulle kunna vara till nytta.

Summering

Tillskottsbranschen är en verklig jungle med olika produkter som påstås göra alla möjliga saker trots att det mestadels saknas evidens. Om vi tar området träning så finns det egentligen bara en fåtal kosttillskott som har någon vidare evidens bakom sig likt koffein, kreatin, nitrat, beta-alanin och bikarbonat (2). Och de flesta av dem gör bara någon nytt i vissa enstaka situationer och ingenting för alla idrottare. Trots det så säljs det säkert 100 tals andra kosttillskott som riktar sig mot personer som tränar som sägs vara prestationshöjande eller förbättra ens resultat på olika vis.

När det gäller marknaden för detoxprodukter så är det i princip bara påhitt. Det finns ingenting att detoxa. Kroppen löser det där själv och flera av våra organ har funktioner för att rensa och ta bort saker som vi inte vill ha för mycket av i kroppen och det finns idag inga produkter som har visat sig kunna hjälpa till med det här på något vis. Det är också på grund av detta som du aldrig får veta något specifikt om vad det är för gifter som ska bort och hur produkten i fråga skulle kunna hjälpa till med det.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 svar på “Effekterna från detox på internet vs effekterna i faktiska studier”
  1. Intressant och välskrivet. Jag tycker mig märka att det nog är många som tycker det är en ”livlina” och ”värt att prova, det kan väl aldrig göra någon skada”, att testa någon kur av olika slag. ”Några hundralappar kan det väl vara värt…” Och såna här preparat är ju ganska lättillgängliga. Hellre än att på riktigt ta tag i sin situation, på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *