En häftig studie som jag stötte på igår (1). De har testat drygt 100 personer varje vecka i ett helt år för att se hur ofta de har symptom från övre luftvägarna och hur ofta som de testade positivt för något virus i övre luftvägarna.

Det du kan se i rutorna i bild1 är andelen veckor som man fann något virus hos deltagarna.

I den första rutan (A) så har man delat upp det efter ålder. Bland barn <5 år så var det alltså virus närvarande i luftvägarna hälften av alla veckor under ett år. Sen minskade förekomsten med högre ålder.

Forskarna tittade även på hur många veckor på ett år som någon i ett hushåll testade positivt för ett virus uppdelat efter antalet barn som bodde i hushållet.

De fann då att fler barn ökad risken för att minst en person skulle bära på ett virus i luftvägarna (B).

Jämfört med en person som bor själv så var risken 3 gånger så hög att bli förkyld för en person som bor med ett barn (bild 2).

Att det finns virus närvarande behöver inte betyda att någon är sjuk eller smittsam. En del barn testade positivt i 2-3 veckor vilket innebär att det kan ha varit gammalt dött virus där mot slutet av varje sådan period.

Så att där fanns virus 50 procent av alla veckor innebär varken att ett barn är smittsamt 50 procent av tiden eller att barnet får en förkylning var annan vecka.

I bild 2 kan du se antalet episoder, dvs antalet gånger som det kom ett nytt virus. För hushåll med barn så är det ju ganska högt här med men det är inte, tack och lov, 26 tillfällen per år.

Alla de här virusinfektionerna behöver inte heller ge några symptom. I bild 3 kan du se hur ofta som ett nytt virus även innebar symptom hos personen uppdelat efter ålder.

Det vi kan se där är att barn inte bara bär på virus oftare utan de har också oftare symptom från viruset som de bär på. Makes sense då de ännu inte har ett särskilt tränat immunförsvar mot alla de vanliga virus som cirkulerar.

Sämre tränat immunförsvar innebar också att viruset fanns kvar längre tid hos barnen och de hade symptom längre vid varje infektion. På ett år hade därför barn under 5 år symptom totalt sett 38 procent av veckorna under ett år (!) medan det hos vuxna över 40 år var i genomsnitt 17 procent.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *