Debattartikel i Expressen idag kring övervikt och individens ansvar

Publicerat den 2 kommentarer till Debattartikel i Expressen idag kring övervikt och individens ansvar

För lite drygt en vecka sen hade Göteborgs Posten en artikel kring barns övervikt där man i princip uteslutande fokuserade på föräldrarna som ensamt ansvariga. Om vi bortser från att barnen många gånger äter när föräldrarna inte är närvarande på dagis eller skola så finns det även fler problem med det enkelspåriga tänkandet att endast lägga skulden på föräldrar, eller individer i allmänhet.
Jag blev lite irriterad när jag läste texten så jag bestämde mig för att skriva ihop en text om det. När texten var klar så tänkte jag att det nog var bättre att jag publicerade den någon annanstans än i mina egna kanaler för att nå ut till fler och inte bara de som brukar läsa mina texter. Så jag skickade in texten till Expressen debatt som idag har publicerat den, Fetma är inte bara individens ansvar.
På Expressen Debatt har man inte möjlighet att inkludera bilder/diagram i en text och inte heller referenser i texten. Därför här jag publicerat dem här under med en liten förklaring.
Det här under är inte någon komplett text, den hittar du på Expressen Debatt. Det här är bara ett komplement tillsammans med referenserna som jag använt.


Här under kan du se hur BMI i genomsnitt har utvecklats inom olika generationer sen 1970-talet i USA (1).

BMI hos olika generationer i USA över tid
BMI hos olika generationer i USA över tid

Övervikt handlar alltså i huvudsak inte om att dagens generation har sämre disciplin, självkontroll eller liknande utan alla generationer har påverkats.
På samma sätt kan du se att när en större grupp människor från en viss miljö flyttar till en annan så kommer mängden normalviktiga att förändras i den gruppen för att återspegla den i den nya miljön. Här under kan du se hur många normalviktiga det finns bland immigranter till USA indelat efter hur länge de bott i USA (2).
Folk som invandrar till ett land får efterhand samma BMI som invånarna i den nya landet
Folk som invandrar till ett land får efterhand samma BMI som invånarna i den nya landet

Nyligen publicerades en större studie på adoptivbarn som visade att deras vikt inte korrelerade någonting alls med deras adoptivföräldrars vikt (3). Föräldraskapet verkade med andra ord inte ha någon inverkan på barnets vikt utan det var barnets gener som styrde den. På samma vis har studier på tvillingar visar att generna styr vikten med upp emot 80-90 procent (4).


 

2 kommentarer

  1. Läste debattartikeln och ditt komplement – och det här har jag hävdat länge – ”fetmaepidemin” beror inte på att vi plötsligt fått sämre karaktär hela bunten utan på att vi översköljs av lättillgängliga kalorier till liten kostnad och vars kombinationer triggar belöningssystemen. Fast eftersom jag är fet så tror de felsta att jag talar i egen sak men även om jag till viss del gör det så talar jag också utifrån logik. Om jag vadar i mjölk och honung för jämnan är risken rätt stor att jag råkar svälja en hel del… min syster jobbade som hjälparbetare i Afrika och gick ner åtta- tio kilo på några månader – inte för att hon försökte banta utan för att det helt enkelt inte fanns särskilt mycket mat tillgängligt.

  2. Absurt att lägga hela ansvaret på föräldrarna. Hur ska de kunna hindra ungen från att äta saker egentligen..? Hur de än hade gjort så hade relationen blitt drastiskt sämre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.