Jag såg den här dokumentären för några månader sedan. Den är helt klart sevärd. Personligen hade jag önskat mer fakta och lite mindre historieberättande men människor älskar historier så jag antar att den här går hem bättre hos de flesta.

När det gäller Clean eating eller ”ren mat” som det ibland kallas på svenska så är det utan tvekan en av de mer destruktiva trenderna på senare år.

I princip handlar det om unga snygga personer utan utbildning, främst kvinnor, som via sociala medier och fina bilder ger någon slags bild av att de är fantastiska och att det beror på deras kosthållning. En kosthållning som i flera fall nog snarare borde klassas som ätstörning.

I princip är det alltså unga kändisar på sociala medier som driver trenden och som har noll koll på vad de egentligen snackar om. Så de hittar på saker eller för vidare saker som de har läst på nätet eller i något modemagasin vilket är skit 9 gånger av 10.

Sen uppstår det också ett problem när de här personerna blir kritiserade. Det spiller nästan alltid över i att många av den här kändisens följare tar allting som ett personangrepp på deras idol.

De började inte följa den här internetkändisen för fakta utan de följer personer eftersom de vill vara personen och om du då kritiserar något personen gör så är du någon som hotar deras idol.

Vi har väl en minivariant på allt det här i Sverige för någon månad sedan när Ida Warg blev kritiserad av Matgeek. Tittar man på Idas klipp på youtube så är det uppenbart att hon inte riktigt vet vad hon pratar om.

Men det bryr sig inte Idas följare om, de följer henne för att hon är hon, inte för vad hon lär ut angående kost. Så när det kommer saklig, om än möjligen lite hånfullt framställd, kritik så blir det kaos och diskussionen flyttades nästan direkt från faktafrågan till personlighetsdiskussioner.

Så summa sumarum, sluta lyssna på kändisar för att de är kändisar och tro inte att du kommer se ut, må eller leva som dem bara för att de säger ”nya” saker om träning, kost och hälsa.

Titta sen på dokumentären om du vill veta lite om de knäppa trenderna som finns och få ytterligare en liten inblick i det hela. Hela dokumentären finns här BBC Horizon Clean Eating The Dirty Truth Full Documentary

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *