Jag får många frågor kring sådant här just nu så delar den här som låg i min story för någon dag sedan.

Du kan inte boosta immunförsvaret. Däremot så kan du göra det sämre genom att försämra din allmänhälsa.

Äldre med sjukdomar är generellt sett i sämre allmänhälsa, så de drabbas generellt sett lite oftare eller värre av virus, bakterier osv.

Sen finns det så klart alltid någon typ av gråzon vid sådant här.
Ren brist på saker i kosten som vi måste få i oss på sikt försämra hälsan utöver det jag skriver i bilderna. Det är dåligt med brist i de flesta situationer och det är ju inte otänkbart att det gäller här med.

Det är tex tidig vår nu och det är nu svenskar som grupp har som lägst nivåer av D-vitamin.

Att ha bristnivåer av D-vitamin verkar tex kunna öka risken lite för att att man ska bli sjuk av ett virus i andra situationer. Det är osäker data men det finns ju ändå andra orsaker att inte gå runt med brist på D-vitamin.

Brist är då <25 nmol/L vilket är relativt ovanligt hos människor som är ute i solen på sommaren och äter som de flesta svenskar gör. Om du däremot knappt är ute i solen på sommarhalvåret så finns det en risk. Ofta gäller det äldre personer och vissa invandrargrupper men det förekommer också hyfsat ofta hos idrottare som mest tränar inomhus och därför inte får så mycket sol även på sommaren. D-vitamin finns också i fisk och drycker med med tillsatt D-vitamin likt viss mjölk, havredryck, Nocco, Vitamin Well och säkert en mängd andra drycker där ute som gillar att berika med vitaminer. Du får läsa på baksidan helt enkelt. Det är bra att veta vad man äter rent generellt 👍. .

Sen snackas det mycket om andra vitaminer och mineraler med men där är datan ännu sämre. Det är inte heller saker som folk brukar få brist på, även med en kass kost. Så jag tror inte det gör något betydande. Kroppen är fantastisk på det viset att det fungerar väldigt bra med väldigt skiftande intag av det mesta. Det är de stora sakerna vi gör över tid som är det som får en betydande effekt. Du kan läsa mer om den osäkra datan kring D-vitamin och förkylningar här: https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583/rapid-responses

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *