Det finns påhittade saker som är påhittat från ingenting men där det ändå på något vis kan finnas utrymme för intressant forskning.

Till exempel barfotalöpning, lågkolhydratkost, glutenkänslighet osv där forskare har sett en trend och valt att studera ämnet för att se om det ligger någonting bakom som man inte känner tills sen tidigare.

Oftast visar det sig sen vara rent påhitt i efterhand med då till exempel studierna på de tre områdena ovanför i det stora hela inte har gett något
Sen finns det påhittade saker som är så absurda så att forskare mestadels struntar i det oavsett hur populärt det blir.

Ett sådant påhitt är att man ska äta en viss typ av kost beroende på ens blodtyp.

Det kom en mindre studie 2014 på det här men sedan har jag inte sett någonting alls.

Nu har hur som helst några forskare ändå bemödat sig med att undersöka i fall det gått bättre för vissa personer med en viss diet beroende på vilken blodgrupp de tillhör och resultatet blev föga överraskande att det inte påverkade någonting.

Det här är en analys man gjort i efterhand på tidigare insamlad data så man har inte lagt allt för mycket pengar på det här.

Totalt var det nästan 1000 personer med i studien så det är i alla fall ett ordentligt material.

BONUS: Bara för att det är kul så har jag inkluderat ett klipp från när Ulrika Davidsson skulle förklara i radio vilken forskning hon baserade sin bok om blodtypsdieter på. #science

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *