



Härligt när man använder den vetenskapliga processen för att försöka svara på de viktiga frågorna 💪
En forskagrupp i Japan har tagit tag i en viktig fråga för alla framtida och nuvarande spädbarnsföräldrar där ute. Genom flera filmkameror, elektroder som mäter hjärtats aktivitet på små spädbarn så har man försökt att titta på hur barn påverkas av olika ”åtgärder” från föräldrar och andra vuxna.
Deras slutsats kring vad som verkade fungera bäst för att lugna ledsna/skrikande barn kan du se i det grafiska abstraktet i bild 1.
Läser man själva studien så är den bra utförd men det är viktigt att ta med sig att det verkligen inte har testat allt möjligt här utan man har jämfört några få alternativ (bild 2) och då var då det här med en promenad i 5 minuter följt av att sätta sig still och sen några minuter senare till sist lägga ner barnet det bättre alternativet.
Det här var då OM barnet somnade. En del av barnen blev lugnare men sedan pigga igen (bild 3). Men somnade barnet så verkade det alltså bäst att först låta barnet sova i drygt 5 minuter till innan man la ner det i en säng. Kortare tid än så och en hel del av barnen vaknade upp igen.
De tittade tex också på om det spelar någon roll hur man lägger ner ett sovande barn i sin säng när det gäller risken att barnet ska vakna upp igen. Tex om man ska lägga ner ryggen först eller huvudet. Där såg man ingen skillnad dock (bild 4).
Ett annat fynd som är intressant är att man visade att det inte är att barnet är hos sin mamma som främst lugnar dem. Att ha barnet i sin famn och sitta still hade ingen effekt. Det som hade effekt var själva rörelsen och där var det bättre ju mer ”förutsägbar” rörelsen var. Barnen kunde tex känna av om det skedde en snabb sväng eller om mamman försökte sätta sig ner och så vaknade hen till något igen (bild 4).
När det gäller saker som den här studien inte ger något svar på så är det ganska många frågor. Till exempel hade man med möjligheten att sätta ledsna barn i en barnvagn som man sedan går med istället för att bära barnet men det var så få föräldrar som valde att göra det så man fick inte in så mycket data…
Fortsätter i kommentarerna…