Jag satt och nöjessurfade lite igår kväll och stötte på en ny sida (tror jag) vid namn BodyNytt där man skriver om träning och kost. Sidan ser väldigt professionell ut och gav mig ett bra första intryck tills jag såg en liten ruta som kallades för dagens tips där man kunde läsa följande.

Ät anti-inflammatoriskt varje dag och undvik allvarliga sjukdomar i din kropp som till exempel cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. (bild)

Detta är ett grundlöst påstående som är helt idiotiskt då man inte ger mer information. Antiinflammatoriska läkemedel (NSAID kallas de receptfria) består av en stor grupp läkemedel varav flera inte har någon dokumenterad effekt varken i förebyggande syfte eller när man har fått cancer eller diabetes. När det gäller hjärt och kärlsjukdomar så är relationen negativ, dvs intag av vissa typer av NSAID (Cox-2 inhibitatorer) höjer risken för hjärtinfarkt. En klar majoritet av alla NSAID höjer dessutom blodtrycket.

Vad dom möjligen syftade på med det lilla ”citatet”

Det mest troliga orsaken till deras lilla ”informationstext” är den forskning som finns kring Acetylsalicylsyra (ASA), det verksamma ämnet i Aspirin, Treo och Magnecyl. Det finns en hel del bevis för att ASA minskar risken för hjärtinfarkt och det har till och med diskuteras en hel del om hurvida man ska rekommendera ASA för alla över 50 år i förebyggande syfte. Det finns även forskning som tyder på att risken för vissa cancertyper och demens minskar vid regelbundet ASA intag. När det gäller diabetes så är det den minskade risken för bieffekterna från diabetes man diskuterar, inte undvikande av diabetes även om det finns små studier som tidigare har antytt det har sannolikheten för detta minskat sen det kom ut en större studie tidigare i år.
Huruvida man ska rekommendera ASA eller inte i förbyggande syfte är något som fortfarande diskuteras. Som med alla andra läkemedel finns det biverkningar från ASA. De vanligaste är magbesvär såsom sura uppstötningar, halsbränna, illamående och kräkningar, diarré och ökad risk för blödning (fler mindre vanliga biverkningar finns listade i FASS).

Summa summarum

Att ge rådet att alla bör/kan äta antiinflammatoriska dagligen för att minska ett antal sjukdomar är väldigt oansvarigt, särskilt när man inte skriver vilken typ av antiinflammatoriska man syftar på och vad de eventuella bieffekterna är.
En notis i Aftonbladet om Magnecyl och Acetylsalicylsyra

9 svar på “Äta antiinflammatoriska varje dag för att må bättre?”
 1. Galet råd att äta ASA/NSAID varje dag!
  En av vanligaste orsakerna till magsår (bortsett från helicobacter pylorus).

 2. Galet råd att äta ASA/NSAID varje dag!
  En av vanligaste orsakerna till magsår (bortsett från helicobacter pylorus).

  Jepp, där finns dessutom väldigt mycket annat som är minst sagt tveksamt på den sidan.

 3. Att äta NSAID på ett sånt sätt, helst för en styrketränande, måste ju vara allt annat än positivt för träningsresultaten.

 4. Ärligt nu gubbar grym blogg men tror ni inte de riktigt klumpigt tex. menade ”naturliga” inflammationshämmare? Som tex. fettsyran omega-3.
  Omega-6 är ju bla. proinflammatorisk och Omega-3 är antiinflammatorisk (detta vet ni självklart).
  Over and out!

 5. Sid: Ärligt nu gubbar grym blogg men tror ni inte de riktigt klumpigt tex. menade “naturliga” inflammationshämmare? Som tex. fettsyran omega-3.Omega-6 är ju bla. proinflammatorisk och Omega-3 är antiinflammatorisk (detta vet ni självklart).Over and out!

  Den enda som vet va som verkligen menades är personen som skrev tipset. Oavsett så är det grymt oansvarit att uttrycka sig på det sättet.

 6. Ev. Mycket lustigt tolkat av dig iaf. Skulle aldrig tolka det så någonsin. Som om något skulle säga.
  Försök äta så du är i anabolt tillstånd dygnet runt. Tolkningen skulle då enligt dig vara att man ska ta AAS? 🙂

 7. Vi har haft över 1000 läsare av detta inlägg och du är den enda som kommenterat att du tror de syftar på ”’naturliga’ inflammationshämmare”.
  Med tanke på att man faktiskt använder Asprin för att förebygga cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes i vissa populationer och att jag aldrig har hört någon använda frasen ”Ät anti-inflammatoriskt” och syftat på omega-3 eller något annat ”naturligt” så skulle jag säga att du är ganska ensam i din tolkning.
  I övrigt är ditt exempel löjligt.

 8. Sid: Ev. Mycket lustigt tolkat av dig iaf. Skulle aldrig tolka det så någonsin. Som om något skulle säga.
  Försök äta så du är i anabolt tillstånd dygnet runt. Tolkningen skulle då enligt dig vara att man ska ta AAS?

  Tycker att det mer ser ut som ett dåligt försök till att framhäva sig själv, ”för så dum är inte jag”. Du kan sitta och tycka att alla borde vara lika ”smart” som du, men ändå lura dig själv så kopiöst.
  Du kanske inte skulle se det som en fara för dig, men du kan inte neka till att ett sådant uttalande kan vara en fara för andra. Sitter just nu men en person i soffan som automatiskt tänkte på värktabletter, när jag läste upp uttalandet.
  Bara för att du sitter inne med en kunskap så innebär det inte att alla andra gör det.
  Tänk lite större innan du hetsar upp dig. Sedan att påpeka att kostmedvetna människor och personer med en kritisk inställning kanske inte går på det, är en helt annan sak.

 9. För mer än ett år sedan fick jag en stor mängd ipren utskrivet för att hjälpa till mot ryggvärken. I 3 månader åt jag 4 tabletter dagligen och jag blev bara svagare och svagare på gymmet. En dag slutade jag för att jag ville inte äta Tabletter jämt. Då vände träningen och jag blev starkare igen. Hittade oberoende av det ett halvår senare info på nätet att NSAID hämmar den ökning av proteinsyntesen som sker efter träning. Om det är relaterat eller inte kan jag inte avgöra.
  Träningen har gått bra sedan dess dock så nu använder jag bara tabletter i yttersta nödfall, vilket är bra i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *