Det var säkert fler än jag som blev väldigt imponerade av den 16 åriga kinesiska simmerskan i 400 m medley som slog fullständigt utklassade alla andra i finalen och slog världsrekordet med mer än en sekund. Direkt efter blev det en väldig massa snack kring dopning och det är väl egentligen inte så konstigt med tanke på hennes fantastiska prestation, hur mycket hon förbättrat sig det senaste året samt att hon är från Kina som har ett mindre bra rykte om sig när det gäller dopning de senaste 10-15 åren ungefär.
Hans Chrunak satt i studion direkt efter och lät väldigt skeptisk och kallade prestationen för märklig och sa saker i stil med att ”det inte finns” osv. Igår publicerades det en artikel i The Guardian där en väldigt framstående coach i USA kallade prestationen för ”unbelievable” och ”disturbing”. Här är ytterligare ett citat från den artikeln som är ganska talande.

The one thing I will say is that history in our sport will tell you that every time we see something, and I will put quotation marks around this, ’unbelievable’, history shows us that it turns out later on there was doping involved. That last 100m was reminiscent of some old East German swimmers, for people who have been around a while. It was reminiscent of the 400m individual medley by a young Irish woman in Atlanta.

Den här tjejen slog alltså världsrekordet med över en sekund. På ett år har hon förbättrat sitt egna personbästa med 7 sekunder på ett år. På bloggen The Science of Sport gör man även en intressant analys av Ye Shiwens lopp. Det är nämligen så den avslutningen som hon gör på loppet antyder att hon hade en hel del kraft kvar. Normalt när någon slår världsrekord i uthållighetsidrotter slås detta rekord genom en kontinuerligt hög fart. Att höja och sänka hastigheten kräver extra kraft. När en tävling avgörs med en stark spurt innebär det alltså att själva tävlingen inte har gått så snabbt i sig. Den avslutning som Ye Shiwen gjorde antyder att hon skulle kunna förbättra världsrekordet med ytterligare någon sekund eller lite mer än det. Inlägget på The Science of Sport är väldigt intressant och oavsett om man är intresserad av ämnet eller simning i sig så finns där intressanta saker i det så läs det gärna. Så oavsett om man tror det är dopning iblandat eller inte så är det en helt enorm prestation som Ye Shiwen slog till med i 400 meter medley.
Jonas Karlsson på SVT tog också upp ämnet i sin krönika på söndagen och det han tar upp där är också klart värt att lyssna på. Så läs artikeln på The Science of Sport och titta sen på Jonas Karlssons krönika. Även om du inte är intresserad av dopningsfrågan eller om simning så ger de tillsammans ett intressant perspektiv på hur saker kan ses ur olika synsätt beroende på framförare och vad som presenteras.

Jonas Karlssons krönika på SVT angående Ye Shiwen
Jonas Karlssons krönika på SVT angående Ye Shiwen


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

6 svar på “Är Kinesiskan Ye Shiwen dopad?”
 1. Hans Chrunak (som jag annars gillar) gjorde ju verkligen bort sig å det grövsta med kommentarer som ”alla kineser heter ju likadant”, ”hon kommer från ingenstans” och utan att analysera dispositionen av loppet – öppet läget för Jonas Karlsson att dra ner brallorna på honom.
  Kul historia om Ye och dopning: Inför VM 2011 behövde hon gå till tandläkaren för en smärtsamt ingrepp (dra ut en tand eller rotfyllning eller något i den stilen) men avböjde alla former av smärtlindring för att hon var rädd att bedövningsmedlet skulle ge utslag på dopningskontrollerna.

 2. Stirling Mortlock: Hans Chrunak (som jag annars gillar) gjorde ju verkligen bort sig å det grövsta med kommentarer som “alla kineser heter ju likadant”, “hon kommer från ingenstans” och utan att analysera dispositionen av loppet – öppet läget för Jonas Karlsson att dra ner brallorna på honom.

  Ja, det är en extremt klumpig kommentar. Det hade ju räckt med att säga att han inte kände till henne.

 3. Nja,
  Så farligt tycker jag nog inte att det är med Chrunaks kommentar/reaktion.
  1. De 7 s förbättring av det egna världsrekordet är osannolikt bra – annars håller jag med Jonas Karlsson – utan att deltagit i internationella tävlingar sedan dess!
  2. Jag har själv svårt att skilja kinesiska namn åt – inget konstigt i det. En av mina bästa vänner är f ö Kines och säger det samma gäller för kineser vad gäller uttalandet och isärhållandet av våra namn. Jfr Jan Karlsson med Karl Jansson t ex.
  3. Låt oss inte bli så politiskt korrekta och tråkiga så att vanligt folk inte kan känna igen sig i experternas kommenterer. Det resulterar bara i att folk upplever en alienation mellan experterna och dem själva. Jag är ingen fan av Chrunak men just i den här intervjun tycker jag hans reaktion var fullt mänsklig – om än – tack och lov – inte helt politiskt korrekt

 4. Klart att hon var dopad. Två år senare idag så cruisar hon in på 4.42 i försöken ca. 14 sekunder efter sitt ”fantastiska” världsrekord satt i London

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *