Det är så otroligt mycket sanning i det här. Det här med Coronaviruset har förhoppningsvis fått en del att reagera kring att den personen som de tidigare tyckt verkat vettig och gjort rimliga ifrågasättande i själva verket är en 🎅.

Nutritionsforskning är svårt. Det går alltid att kritisera en enskild studier eller till och med vissa hela fält i att de inte producerar vattentäta studier. Om du lyssnar på Tyngre Rubriker så har du hört oss göra det många gånger om.

Men det innebär inte att man inte vet någonting. Vissa saker är väldigt mycket mer troliga att vara sanna jämfört med andra.

Bara för att någon kan visa att det finns brister i studierna som någon annan lyfter fram så innebär inte det att den som kritiserar har en bättre idé eller förklaring till hur saker fungerar.

Tyvärr missar många den punkten. Jag får ofta kritik från folk i mina kommentarsfält för att de tycker att jag bara kritiserar utan att säga vad som är rätt. Men jag vet ofta inte vad som är rätt.

Att jag vet och kan visa att någon annna hittar på ger mig så klart inte rätten att ljuga ihop något annat.

Men det är så som ”hälsovärlden” ofta fungerar. De som bara äter kött försöker tex kritisera veganer för att de känner att det på något sätt ger deras idéer mer substans. Som att det inte fanns något sätt att äta mellan att inte äta något animaliskt eller bara äta kött 🤦‍♂️.

Det här är också temat i väldigt många dietböcker. Du får lära dig varför ”allt du lärt dig tidigare är fel” och nu ska du få höra sanningen. Vanligen blir det då först påpekande av uppenbara och välkända brister i forskningen som finns följt av en massa lösa påståenden utan någon uppbackning kring ”den nya kunskapen”. Fall inte för skiten. Det är lätt att kritisera, väldigt mycket svårare att komma med en bättre förklaring som har bättre stöd från forskning.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *