Killarna på @sportscience.se delade den här bilden idag där datan är från en studie från 2016 där man fann att skaderisken ökade markant under tentaperioder hos unga idrottare.

Det här är någonting som man sällan kan göra någonting åt direkt utan istället får man försöka ta det i beaktande när man planerar träningen under tiden som den yttre stressen är högre.

Det här med att belastning som inte egentligen kommer från träningen ändå påverkar skaderisken (och ens träningsresultat) är någonting som jag har skrivit om flera gånger och som vi även varit inne på i podden @tyngretraningssnack vid ett antal tillfällen.

Vill du lyssna på mer kring det här kan jag främst rekommendera avsnitt 109 med Mikael Mattsson och avsnitt 21 med Andreas Ivarsson i Tyngre Träningssnack.

Föredrar du att läsa så har jag skrivit om närliggande ämnen i artiklarna Mental trötthet och försämrad prestationsförmåga och Stress försämrar din återhämtningsförmåga.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *