Mer från den där debattartikeln i GP. Det här är handlar om fetmaoperationer där hon påstår att man opererar fullt friska människor pga statistik om saker senare i livet.

Så jag tänkte att jag kan visa lite av orsakerna till varför man opererar.

Bland annat ser man att personernas chanser att leva länge ökar (bild2). Så i genomsnitt förlänger man människors liv.

Det bästa är så klart att de aldrig hamnar i situationen där en operation är aktuell. Men många människor är i den situationen idag och då är fetmaoperation det med bäst bevisad effekt just nu.

Man ser också en nästan halverad risk för cancer och hjärt och kärlsjukdom (bild3-4)

Det bästa är så klart att de aldrig hamnar i situationen där risken för dessa sjukdomar ökar. Men många människor är i den situationen idag och då är fetmaoperation det med bäst bevisad effekt just nu.

Man ser en stor effekt på typ 2 diabetes där många får en helt normal blodsockerkontroll utan några mediciner efter (bild 5).

Det bästa är så klart att folk aldrig får typ 2 diabetes. Men många människor är i den situationen idag och då är fetmaoperation det med bäst bevisad effekt just nu.

De här personerna rapporterar också en bättre livskvalitet (bild6). Framför allt ser man effekter på hur de upplever att deras kropp fungerar i vardagen.

Det bästa är så klart att de aldrig hamnar i situationen där de känner att deras kroppar sviker dem pga fetma. Men många är i den situationen idag och då är fetmaoperation något som verkligen hjälper.

Allt är verkligen inte frid och fröjd efter en operation. Vårdbehovet verkar tex likvärdigt som för de i samma sits som inte opererar sig. Man behöver olika typ av vård bara.

Och även om de tappar stora mängder fettmassa så blir de inte ”smala”. Har de mentala besvär innan så förblir de oftast kvar efter mm.

Det är lätt att kritisera det här men ingen kan komma med bättre alternativ med bevisad effekt.

I debattartikeln föreslås träning och hälsosam livsstil. Som att man inte har testat det i mängder av studier. Folk har svårt att ändra sin livsstil där med.

Precis som resultaten för viktnedgång är dåliga så gäller det samma för studier där man försöker få människor att börja träna osv

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *