Ny systematisk översiktsartikel på gruppen av människor som man brukar kalla för metabolt frisk övervikt/fetma.

Det här slog igenom som begrepp ganska ordentligt för en 15 år sedan ungefär när en studie (sponsrad av Coca Cola btw) påstod sig visa att du kan väga väldigt mycket men ändå vara i utmärkt hälsa bara du rör på dig och lever hälsosamt i övrigt.

Det är så klart fullt möjligt. Precis som att människor som gör någon annan enstaka negativa sak ur hälsosynpunkt i det stora hela ändå kan leva hälsosamt.

Den här forskningen användes dock tyvärr också som någon slags bevis för att mängden kroppsfett på kroppen egentligen inte var relevant.

Det är ett missförstånd kring hur riskfaktorer fungerar. Om du har en riskfaktor så innebär det inte per automatik att du kommer att bli dålig.

Det är en risk, inte en dom/profetia. Ju fler riskfaktorer du har desto större blir den totala risken för att det ska ske något negativt.

Men du kan ha väldigt få riskfaktorer och ändå få ett väldigt tråkigt utfall tidigt i livet och du kan ha väldigt många riskfaktorer och ändå ha turen att leva ett långt och friskt liv. Slumpen inverkar på oss alla.

Hur som helst så finns den här bilden av att för mycket fettmassa på kroppen inte är negativt i sig kvar hos många människor.

I den här studien har man titta på alla studier där man först funnit personer som till synes varit helt friska metabolt fast med övervikt eller fetma. Sen har man jämfört dem med samma typ av grupp fast där personerna varit normalviktiga.

Det man såg var att på sikt så försämras hjärt- och kärlhälsan snabbare/mer hos deltagarna med övervikt/fetma. Trots att de alltså från början verkade vara i lika god hälsa.

Det är så riskfaktorer fungerar, på gruppnivå. När en grupp har det och en annan inte har det, så ökar risken för att något dåligt ska hända på sikt för gruppen som har riskfaktorn.

Sen får alla människor själva göra sina medvetna val utifrån det. Att försöka leva perfekt, är enligt mig, dötråkigt. Sen lever jag nog mer hälsosamt än de flesta. På en balans/nivå jag trivs med även nu för stunden.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *