Om du har hamnat i en debatt med en antivaxxare på internet de senaste månaderna så har du nog garanterat stött på en massa påstående kring situationen i Israel. Det var några veckor då de hade fler vaccinerade på sjukhus än de hade ovaccinerade och detta delades väldigt mycket tillsammans med påståendet om att vaccin inte fungerar.

Den faktiska datan från Israel visar dock på någonting helt annat. Vaccinen har haft en stor skyddande effekt hos de som har vaccinerat sig. Att det ändå var fler vaccinerade än ovaccinerade på sjukhus var väntat och jag ska förklara varför i den här artikeln.

Men innan jag gör det så tänkte jag bara snabbt presentera en ”helhetsbild” över hur det är i Israel just nu jämfört med tidigare (1). Den här grafen visar antalet fall och antalet dödsfall i Israel över tid och undertill kan du se en graf över hur vaccineringen har utvecklats. Det som är viktigast här är hur antalet dödsfall per fall har typ halverats sedan vaccineringen. Toppen på den sista kurvan för dödsfall (rött) är mycket lägre än väntat sett till tidigare utbrott. Så redan här ser vi att vaccinen har haft en effekt.

Men du har säkert hört att vaccinen ska ha typ 90% effekt mot svår sjukdom eller liknande och då kan man ju fortfarande undra hur det kan komma sig att så stor andel av de som är inlagda på sjukhus ändå är fullt vaccinerade inte sant?

För att kunna förstå det här så måste vi ta två saker i beaktande. Den första faktorn är att vaccinen faktiskt inte är 100%. Du kan fortfarande bli sjuk efter att du har vaccinerat dig. Den andra är att det är många fler som är vaccinerade än det är ovaccinerade.

Vaccinen stärker ditt immunförsvar men du blir inte stålmannen

Det finns vaccin som i princip stoppar människor från att någonsin bli sjuka men så är inte fallet den här gången, tyvärr. Det är faktiskt till och med så att alla som har blivit vaccinerade troligen kan bli sjuka med covid-19 senare. Den där höga procentsiffran som du har fått läsa om på kanske 90% säger nämligen inte att 9 av 10 inte kan bli sjuka som en del tolkar den. Vaccinens effekt mäts istället relativt det skydd som en ovaccinerad person utan någon immunitet har.

Så om du utsätter 1000 ovaccinerade personer för samma sak som 1000 vaccinerade personer så kommer du att ha 90% färre allvarligt sjuka i den vaccinerade gruppen. Men där kommer att vara allvarligt sjuka från båda grupperna.

Det vaccinen i princip gör är att det tränar upp ditt immunförsvar i förväg så om du utsätts för viruset så ökar först dina chanser att du inte blir smittad alls. Om du ändå blir smittad så har du också ett försvar som är lite bättre förberett för att hantera den situationen och risken för mer allvarlig sjukdom minskar ytterligare.

Tyvärr har det dykt upp nya varianter av viruset sedan vaccinen som används idag utvecklades som har gjort att vaccinens effekt är sämre än tidigare. Framför allt ser man en försämring på det första skyddet, det mot infektion i sig, och numera är kring kanske 60-70% istället för upp emot 90% som det var från start. Där är dock också en liten försämring i skyddet mot allvarlig sjukdom. Det låg tidigare upp emot 90-95% och idag kan det vara nere kring 80% i de äldre åldersgrupperna som generellt sett alltid svara något sämre på vaccin.

Jag har en tråd som förklarar det här mycket mer ingående på twitter om du är intresserad.

Väldigt många fler är vaccinerade än ovaccinerade

Den andra väldigt viktiga punkten att ta i beaktande när man ser statistik på hur många vaccinerade och ovaccinerade som ligger inne på sjukhus med covid-19 är att storleken på grupperna kan skilja sig väldigt mycket åt.

Här i Sverige har tex mer än 90% av de över 60 år valt att vaccinera sig. Det innebär att gruppen med vaccinerade är 9 gånger så stor som gruppen med ovaccinerade.

Om vaccinen inte hade gjort någonting alls för att minska på risken för att hamna på sjukhus så borde vi alltså ha nio gånger så många vaccinerade som ovaccinerade på sjukhusen. Istället ser en väldigt annorlunda bild där antalet vaccinerade på sjukhus utgör en mycket mindre andel än så.

För någon vecka sedan i Sverige så hade vi rubriker om att 80% av de som legat på IVA (intensivvårdsavdelning) på grund av covid-19 i Sverige inte var vaccinerade (2). Det är ett tal som säkert kan låta övertygande och ”säljigt” för vaccinen men den statistiken lutar sig på precis samma fel som statistiken från Israel som jag tog upp här i början. Den tar inte hänsyn till hur många som var vaccinerade och hur många som var ovaccinerade.

Det där värdet kommer också att förändras för Sverige efterhand. Hur stor skillnaden blir kommer att bero på hur bra täckning vi får från vaccinen och hur bra effekten vaccinen har mot att skydda mot sjukhusinläggningar.

Fördelningen mellan vaccinerade och ovaccinerade på IVA kommer nog gå mot 50-50 i Sverige i vinter

All data som finns just nu pekar mot att skyddet mot sjukhusinläggning efter du är fullvaccinerad med 2 doser är över 80% i minst ett halvår. I de flesta studier ligger det kring 90%. När vi vet det här och hur bra vaccinationstäckning vi har i olika åldrar så kan vi grovt räkna ut ungefär hur fördelningen kommer att se ut när det gäller sjukhusinläggningar efter hand.

Den uträkningen ger oss följande citat med lite olika uppskattningar för vaccinens effekt.

Som du kan se så ger en väldigt hög vaccinationstäckning i befolkningen att det till sist är fler vaccinerade på IVA även med helt fantastiska vaccin som minskar den relativa risken med 95%. Det här är egentligen självklart när man tänker på det. Om 100% är vaccinerade så kommer så klart 100% av alla på sjukhus också att vara vaccinerade.

Sen tänker du på ett något mindre extremt exempel med kanske 1 av 100 000 ovaccinerade och det säger sig själv att det troligen då också kommer att vara fler vaccinerade på sjukhus. Och så fortsätter man så nedåt i vaccinationstäckningen. Det är det som producerar en graf likt den här ovanför.

I grafen kan du se att om vi antar att vaccinens minskar den relativa risken för sjukhusinläggning med 85% jämfört med en ovaccinerad så kommer vi (om smittan sprider sig helt slumpmässigt i samhället) att ha fler vaccinerade än ovaccinerade på sjukhus när vaccinationstäckningen är över 87%. Så hög täckning har Sverige bland de äldre idag så det är nog bara en tidsfråga innan vi kan se att mer än hälften av de äldre på sjukhus är vaccinerade.

Men det innebär alltså inte att vaccinen inte fungerar. Istället säger det oss att vaccinen har haft en helt fantastisk effekt och att risken för en ovaccinerad person är så mycket större så att de få procenten av befolkningen som valt att inte vaccinera sig blir så ofta sjuka så att det är lika många av dem som det är vaccinerade på sjukhusen.

Lite exempel på hur det ser ut när man räknar på det här på ett korrekt vis

Innan jag avslutar den här artikeln så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att visa hur det ser ut i några länder när man tar det här i beaktande att gruppen vaccinerade numera oftast är mycket större än gruppen ovaccinerade.

Den här första bilden visar på hur det såg ut i Israel när nyheten började spridas om att de hade fler vaccinerade än ovaccinerade på sjukhus med allvarlig covid-19. Denna bild kommer från den utmärkta artikeln ”Israeli data: How can efficacy vs. severe disease be strong when 60% of hospitalized are vaccinated?” som egentligen förklarar samma saker som jag försökt att förklara här.

Här är samma typ av resultat från England med datan representerad på ett litet annat sätt (3). Det som är nyckeln här är alltså att man presenterar det i antalet fall per x antal invånare istället för bara antalet fall. När man gör det får man med att gruppen vaccinerade och gruppen ovaccinerade är olika stor.

Summering

Det här var en väldigt enkel förklaring till varför det kan bli missvisande att bara titta på fördelningen mellan två grupper med ett visst utfall i fall man inte tänker på hur många människor som tillhör varje grupp från början.

Där finns egentligen andra saker att ta i beaktande här med likt åldern på gruppen som är vaccinerad jämfört med gruppen som är ovaccinerad. Risken att bli väldigt sjuk i covid-19 är väldigt åldersberoende. Risken minskar väldigt mycket med vaccinering men det är fortfarande så att tex en 85 åring är i högre risk för allvarlig sjukdom än någon som är 40 år. Så har du endast vaccinerat de äldre så kan det också bli så att fler vaccinerade är allvarligt sjuka och avlider trots att vaccinen har bra effekt.

Bild från Financial Times som uppskattar hur stor effekt vaccinen har på risken att dö

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

24 svar på “Vaccinen är riktigt bra – men hur kan det då ligga fler vaccinerade än ovaccinerade på sjukhus?”
 1. Dina mailutskick hamnar hädanefter i skräppostmappen, bye bye

 2. Tack för sammanfattningen! Jag tyckte att sista bilden var väldigt intressant. Nu är den i logaritmisk skala, och jag tittar på den i mobilen, men det ser väl ut som att alla åldrar får en sådär 20-25 ggr minskad dödsrisk med vaccin? Det är inte illa.

 3. Vaccin…. öhh , det tillverkar
  endast spikproteiner.En vis man sa en gång ”För att ha en åsikt, krävs insikt” och i den här saken verkar insikten saknas. Jag har information från ”säker källa” att det är problematiskt med att sk. full injicerade nu kommer in på IVA. Analysen visar bla. på stor D3 brist , övervikt osv, samt som en läkare sa, ”en samhällsklass som är särskilt överrepresentativ.

 4. -Du som är bra på att ta fram fakta, vet du om det där att vaccinet är 90% effektiv — är det relativ %, i så fall hur mycket är den absoluta %-en.
  -Den sista tabellen är verkligen intressant, för mig ser det ut som att fullständigt onödigt att vaccinera under 50 år.
  -Jag har även undrat vem är det man vill skydda med vaccinpassen? De vaccinerade smittar ju också.

 5. Fryngel: Tack för sammanfattningen! Jag tyckte att sista bilden var väldigt intressant. Nu är den i logaritmisk skala, och jag tittar på den i mobilen, men det ser väl ut som att alla åldrar får en sådär 20-25 ggr minskad dödsrisk med vaccin? Det är inte illa.

  Det är väldigt svårt att mäta sånt här exakt. I vissa försök att uppskatta effekten så har det legat kring 8-10 gånger med. Men det är en riktigt stor effekt oavsett så klart

 6. ebet: -Du som är bra på att ta fram fakta, vet du om det där att vaccinet är 90% effektiv — är det relativ %, i så fall hur mycket är den absoluta %-en.

  Det går inte att mäta effekten i absoluta mått. Det är alltid relativt en person utan någon tidigare immunitet från att antingen ha haft covid-19 eller vaccinerad. Det här förklaras i tråden på twitter som jag länkade in https://twitter.com/JacobGudiol/status/1428969878447349768

  ebet: -Den sista tabellen är verkligen intressant, för mig ser det ut som att fullständigt onödigt att vaccinera under 50 år.

  Det är ovanligt att personer under 50 år dör. I Sverige är det totalt sett drygt 100 stycken som dött hittills som varit yngre. Det är däremot även 15 000 under 50 år som har behövt sjukhusvård varav drygt 1300 legat på intensivvårdsavdelning så de vaccineras lika mycket för att slippa allvarlig sjukdom.
  Jag har en artikel på Tyngre som förklarar fördelarna och nackdelarna med att vaccinering för unga vuxna https://tyngre.se/artikel/forskning/fordelar-och-nackdelar-med-att-som-ung-och-frisk-vaccinera-sig-mot-covid-19/

  ebet: -Jag har även undrat vem är det man vill skydda med vaccinpassen? De vaccinerade smittar ju också.

  Risken att bli smittad är lägre som vaccinerad än som ovaccinerad. Om man ändå blir smittad som fullvaccinerad så är man också mindre smittsam.
  Men vaccinpassen skulle jag säga numera används mest som incitament för att få fler i befolkningen att vaccinera sig. När vaccinen släpptes och det var en ursprungliga varianten av viruset så var dock skyddet från vaccinen mot infektion betydligt större än det är nu så från början var sannolikheten att en fullvaccinerad skulle bli smittad väldigt låg med. Tyvärr gäller inte det längre. Sannolikheten är lägre jämfört med en ovaccinerad men den är inte längre särskilt låg.

 7. Jag kanske ute och cyklar med relativ och absolut %, men har för mig att läkemedelsverkan brukar anges i relativ % av tillverkarna. Då har de jämfört med placebogruppen. Det intressanta vore att veta hur många % smittades i placebogruppen, respektive vaccingruppen, då får man en absolut %. Däremot jämför man väldigt låga smittotal tex, då kan man också få fram 90 % verkan. Frågan är alltså om vaccintillverkarnas siffror om 90% verkan till expempel, är det relativ eller absolut %

 8. Tragiskt att självklarheterna i denna artikel ska behövas förklaras.
  Men hur ser du på att Isreal nu slår smittorekord och antal dödsfall också ökar till en ganska hög nivå? Israel var ju först ut med att massvaccinera och har precis som vi mest använt Pfizers vaccin.
  Har själv sagt att vi måste följa utvecklingen i Israel och UK noga för att få spå vår egen kurva och få en uppfattning om hur länge vaccinskyddet håller och är övertydgad om att delar av den smittspridning vi nu ser i Isreal beror på att vaccinets effekt börjar avta för de som tog det först och vi i Sverige nu noga måste följa deras program för en tredje dos och risker och nytta med denna. Känns ju en tredje dos kommer behövas även här och det snabbare än vad FHM verkar tro…

 9. Hej, Jacob!
  Intressant genomgång om hur det slår på antalet IVA-inlagda när de flesta i befolkningen redan är vaccinerade. Dock är jag oroad över att vi skall rida ut pandemin med att ta allt fler sprutor. Vi har ingen aning om hur långtidseffekterna är av att ta dem. Många menar ju att den nya mRNA-tekniken i princip bara boostar ett kortsiktigt anti-kroppssvar men i gengäld slår ut andra delar av immunförsvaret såsom B- och T-cellerna. Man kan ju tolka vaccinernas allt sämre effektivitet på nya varianter att så är fallet.
  Om vi tittar på det svenska läget så hade vi ju en topp på 121 s.k. covid-döda, den 28 dec 2020, därefter störtdyker kurvan så att när vi är inne i februari 2021 så faller den till under 20 per dag. Detta i ett läge när vaccinationerna knappt hade påbörjats.
  Om man tittar på Aftonbladets rapportering (som hämtat sina uppgifter från FHM) https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3rdeA/coronaviruset-har-ar-de-senaste-siffrorna så ser man att vi den 18:e februari har en fullvaccinerad befolkning över 15 år på endast 1,7% och att 4,3 % hade tagit den första sprutan.
  Min tolkning av denna stora nedgång i antalet dödsfall under januari beror på att vi hade uppnått en stor flockimmunitet i befolkningen. Det kan ju knappast varit den magra vaccinationstäckningen som fixat detta. Vad är din tolkning av dessa siffror?
  Jag är nu orolig för att den fortsatta vaccineringen under pågående pandemi där man skall tvinga på barn och ungdomar dessa vacciner, kommer att förvärra situationen för dem, då de idag i princip inte löper någon större risk för varken IVA-vård eller död. Istället kan det bli så att deras naturliga och robusta immunförsvar slås ut. Då står de nakna utan skydd när nya mutationer av viruset träder fram.
  Just nu råder Delta-varianten som vaccinerna uppenbarligen klarar sämre än Alfa och Beta och i morgon pratar man om My-varianten. Jag är rädd att vi hamnar på ett sluttande plan där vi tvingas in i nya boostervaccinationer hela tiden. Samtidigt ser man här hemma och utomlands hur demokratin alltmer beskärs i pandemibekämpningens namn. Man blir mörkrädd!

 10. Hej, igen!
  Nu har jag även läst din artikel https://tyngre.se/artikel/fordelar-och-nackdelar-med-att-som-ung-och-frisk-vaccinera-sig-mot-covid-19/
  Där hävdar du i den första tabellen att ca 5400 människor räddats tack vare vaccinerna.
  Hur kan du hävda det?
  Speciellt när man ser vad som hänt med kurvan innan dess, mellan 28 dec och mitten av februari då dödstalen faller från 121 till under 20 per dag. Hur förklarar du det fallet i en situation när vi precis och väldigt trögt påbörjat vaccineringen. Den 18:e februari var vaccineringsgraden bara 1,7%.
  All sund logik säger att det måste bero på något annat än vaccinen. Troligen har vi fått en hög grad av immunitet mot Coronaviruset under denna tid. Det finns ingen annan rimlig förklaring.
  Det intressanta med fortsättningen på kurvan är att den planar ut just när vaccineringen tar fart. Varför sjunker inte dödstalen ytterligare som innan?

 11. Hej!
  Ang dina mailutskick. Du skrev att du inte skickat ut mail de senaste 2 åren. Då är det någon annan som skickar ut mail från Träningslära!
  Jag fick mitt senaste mail den 5 september kl 12 (till den e-postadress som du får här), men till skillnad från de andra så fortsätter jag gärna att ta emot dessa 😀
  Mailet var en länk till denna artikel och verkade skickas ut av Google. Du kanske har nån tjänst som rullar automatiskt i bakgrunden utan att du tänker på det? Jag är knappast din enda prenumerant 😀
  Kan VB mailet till dig om du vill granska utskicket som du inte verkar känna till, o därmed bryter mot GDPR.

 12. ebet: Jag kanske ute och cyklar med relativ och absolut %, men har för mig att läkemedelsverkan brukar anges i relativ % av tillverkarna. Då har de jämfört med placebogruppen.

  Man räknar alltid effekt relativt något annat. Det går inte att ange vaccinens effekt i absoluta tal då vi inte vet den faktiska exponeringen för deltagarna. Vi vet bara att om vi har randomiserat grupperna så är exponeringen mellan grupperna jämförbar och då kan vi räkna ut den relativa risken.

 13. Qvintus: Men hur ser du på att Isreal nu slår smittorekord och antal dödsfall också ökar till en ganska hög nivå?

  Delta ställer onekligen till det ordentligt på många platser. Israel ar en väldigt ung befolkning så även med ganska hög vaccineringsgrad hos vuxna så är det många kvar som lätt kan bli smittade och smitta andra. Som du skriver så är det också så att skyddet mot smitta avtar över tid från vaccinen vilket gör att ännu fler kan bära på viruset och smitta andra.
  2 doser med vaccinen som finns idag verkar helt enkelt inte räcka till för att kontrollera situationen fullt ut om människor lever helt utan restriktioner. I alla fall inte med Israels vaccinationstäckning. Eller Islands eller för den delen där det också fick fart.
  Sen blir belastningen på vården och antalet dödsfall betydligt lägre med högre vaccinering. Så är det också både på Israel och Island.
  Gällande en tredje dos så tror jag också att det är en bra idé att börja ge det nu till grupperna som var i priogrupp 1 och 2 när vi påbörjade vaccineringen.

 14. Freddy: Många menar ju att den nya mRNA-tekniken i princip bara boostar ett kortsiktigt anti-kroppssvar men i gengäld slår ut andra delar av immunförsvaret såsom B- och T-cellerna.

  Jag har aldrig hört någon seriös person påstå det och dessutom är det fel. Både B-celler och T-celler stimuleras av vaccinet. Det är bla därför skyddet mot allvarlig sjukdom är betydligt större än skyddet mot infektion. För att de andra delarna utöver antikroppar får större betydelse då, https://www.cnbc.com/2021/07/28/vaccine-effectiveness-for-delta-immune-system-explained.html

  Freddy: Man kan ju tolka vaccinernas allt sämre effektivitet på nya varianter att så är fallet.

  Sämre skydd mot varianter beror främst på att vaccinen (och covid-19 infektion) stimulerar en rad olika typer av antikroppar som sedan kan attackera viruset om det kommer igen. Det som sker med en del av varianterna är att de har förändrats så vissa typer av alla de där antikropparna man producerar inte längre får samma effekt. Så effekten från X mängd antikroppar minskar och då blir försvaret sämre https://twitter.com/JacobGudiol/status/1428969903495778304

  Freddy: Min tolkning av denna stora nedgång i antalet dödsfall under januari beror på att vi hade uppnått en stor flockimmunitet i befolkningen. Det kan ju knappast varit den magra vaccinationstäckningen som fixat detta. Vad är din tolkning av dessa siffror?

  Det är en ren vaccinationseffekt. 75% av sveriges dödsfall var personer på äldreboende eller med hemvård. De på äldreboende var vaccinerade till ~v5 ungefär och då minskade dödsfallen med hälften. Efter det var det gruppen med hemvård som var vaccinerad på någon månad till. Det är tydligt förklarat här https://twitter.com/JacobGudiol/status/1382694632308539397
  Din förklaring med flockimmunitet fungerar inte alls med verkligheten. Det var inte så att folk slutade bli sjuk eller liknande. Vi hade fler nya inläggningar på sjukhus med unga människor i våg 3 än vi någonsin hade under våg 1 och 2. Dessutom var det endast ~10% av alla på äldreboende som haft covid-19 innan våg 3.

  Freddy: Jag är nu orolig för att den fortsatta vaccineringen under pågående pandemi där man skall tvinga på barn och ungdomar dessa vacciner, kommer att förvärra situationen för dem, då de idag i princip inte löper någon större risk för varken IVA-vård eller död. Istället kan det bli så att deras naturliga och robusta immunförsvar slås ut.

  Det behöver du inte vara. Det finns precis noll orsak till att tro på något av det där.

  Freddy: Jag är rädd att vi hamnar på ett sluttande plan där vi tvingas in i nya boostervaccinationer hela tiden.

  Det finns fler andra coronavirus som cirkulerar runt jorden. Folk får infektionen, blir immuna en stund, och sedan minskar skyddet efter hand igen. Det är exakt samma sak med influensavirus.
  Så om du inte väljer boosters då och då (likt vi gör med influensavaccin årligen) så får du istället infektionen då och då. Där covid-19 så klart innebär en mycket större risk för att utfallet ska bli tråkigt.

  Freddy: Samtidigt ser man här hemma och utomlands hur demokratin alltmer beskärs i pandemibekämpningens namn. Man blir mörkrädd!

  Just nu sker det här framför allt för att människor inte vaccinerar sig. Kanske har det till exempel fått höra påhittade historier om vad vaccinen gör med kroppen likt det du skrev här. Så sluta skriva påhittade saker så kanske vi får lite mindre människor som är oroliga för vaccinen och så kan vi återgå till ett ännu friare liv utan att vi riskerar att får sjukvård kollapsar 👍

 15. Freddy: Det intressanta med fortsättningen på kurvan är att den planar ut just när vaccineringen tar fart. Varför sjunker inte dödstalen ytterligare som innan?

  Dödsfallen planade ut eftersom fallen bland de som är i störst risk att dö började plana ut. Väldigt enkelt.
  Andelen fall bland de som är i stört risk att dö från covid-19
  Hade de istället fortsatt nedåt så hade dödsfallen fortsatt att minska. Hade de istället börjat gå uppåt igen likt de gjorde hos alla grupperna i Sverige som inte var vaccinerade så hade dödsfallen ökat istället. Det här är förklarat ännu tydligare i tråden på twitter som jag länkade in i kommentaren ovanför.

 16. _Hasse:
  Mailet var en länk till denna artikel och verkade skickas ut av Google. Du kanske har nån tjänst som rullar automatiskt i bakgrunden utan att du tänker på det? Jag är knappast din enda prenumerant 😀

  Jag skulle gissa på att det där är från folk som klickar i rutan här i kommentarsfälten om att det vill meddelas om nya inlägg via e-post. Det är en tjänst som WordPress tillhandahåller även om jag säkert kan stänga av den på något vis.
  Jag har däremot själv ett nyhetsbrev som jag aktivit skriver ihop själv med lite olika typer av information och det har jag inte skickat ut på väldigt länge pga pandemi och tidsbrist, https://traningslara.se/nyhetsbrev/

 17. Varför får man alltid en trojan när man kommer in på din sida? Funderat på att åtgärda det? Eller …

 18. ebet: Varför får man alltid en trojan när man kommer in på din sida? Funderat på att åtgärda det? Eller …

  Det får du inte. Är där någon typ av varning för dig så är det ett problem på din sida.

 19. Väldigt bra skriven artikel. Verkligen något som folk som inte riktigt är insatta i statistik kan ta till sig för att få ökad förståelse. Sen måste dom ju vilja det med och det visar ju vissa kommentarer på att alla inte kan eller vill.
  / genetiker och frustrerad

 20. Kul att se att du är inne på epidemiologi föryutom träning och nutrition. Jag har också räknat och är enig om att vaccinen verkigen har effekt. Dessutom vill jag påpeka att just för att vi har grupper som är ovaccinerade inte bara här utan i många länder, så finns cirkulerande virus somm fortsätter at mutera och bildar varianter som kan vara mer eller mindre virulenta, farliga etc. För varje ny variant kan vi bara hålla tummarna för att vaccinet skall fungera, och hittills har det gjort det, med en smula ändrad effektivitet. Om vi vill vara rationella bör vi istället se till att alla som kan bära viruset blir effektivt vaccinerade och att vi delar med oss av vaccinet till de länder som inte har möjlighet att täcka hela sina befolkningar. Om vi når en global täckning / möjligen flockimmunitet inräknad, så minskar risken för mutationer och vi får mindre boosterfrekvens. Men eftersom denna typ av infektion inte är ny (har förutsetts i 20 år eller så) så kan vi nog räkna på att den följs av andra pandemier som kanske inte är så snälla som denna, relativt talat. Det är lika gott att lära sig tänka på smittskydd. Och hoppas att de med den nya gensaxteknologin lyckas bli snabbare med att tillverka vaccin för andra pandemiska smittor. Att se detta som ett frihetsproblem är inte rätt, viruset är vad som inskränker friheten och om det kan kontrolleras har vi den frihet vi vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *