Vet ni vad jag tycker är ganska tröttsamt? Det är människor som tror att de har en enkel lösning på ett väldigt svårt problem.

Orsaken till varför de som jobbar med fetma inom sjukvården är väldigt hoppfulla inför de nya medicinerna mot fetma är för att de har en väldigt stor effekt jämfört med bara försök till livsstilsförändring. Man kan helt enkelt hjälpa folk bättre. Och hjälpa folk är det som folk inom vården vill.

Orsaken till varför just en viss person eller en grupp på sociala medier inte gillar det här med medicin mot fetma kan man så klart inte veta men det är tydligt att det är en blandning av olika drag.

1. Vi har den gruppen som har intalat sig själva att de är fantastiska som människor för att de håller vikten bättre. Moraliserande helt enkelt. Livsstil har betydande påverkan på vikten. Precis som att vara fokuserad i skolan påverkar betygen. Men alla har olika lätt i skolan även när ansträngningen är den samma. Det här gäller vikten med. Och skolan blir du till sist klar med. Du kan bita ihop och verkligen anstränga dig och få helt okej betyg även om skolan är väldigt svårt för dig. Sen när skolan är över kan du slappna. Så fungerar det inte med vikten. Det håller på livet ut.

2. Sen har vi gruppen som lever på att verka utföra mirakel som inte gillar att någon påpekar att dessa ”mirakel” är ovanliga. Du har testat 10 olika dieter tidigare men inte just deras. Och ger du dem dina pengar mot ett ”individuellt kostprogram” eller deras speciella kosttillskott så kan nu allt bli löst.

3. Sen finns gruppen som bara är okunniga men inte funderar på om det kanske är där problemet ligger innan de börjar skriva. De i den här gruppen verkar på riktigt tro att man aldrig har testat en ketogen diet i studier….eller en strikt vegankost…eller mycket träning…eller något annat som står i dagens dietbokshylla.

4. Till sist finns så klart även de som är 100% övertygade om att i fall man inte gör det på ett sätt som just de anser är naturligt så är det dåligt. Det spelar ingen roll att mängder av studier visar något annat. Deras naturligt™ är bäst ändå, åt helvete med verkligheten.

Se inlägget på Instagram

Studierna ovan:

  1. Once-Weekly Semaglutide in Adolescents with Obesity

2. Effect of Continued Weekly Subcutaneous Semaglutide vs Placebo on Weight Loss Maintenance in Adults With Overweight or Obesity

3. Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity

4. Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for Weight Loss and Heart Disease Risk Reduction

5. Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion

6. Effect of a Personalized Diet to Reduce Postprandial Glycemic Response vs a Low-fat Diet on Weight Loss in Adults With Abnormal Glucose Metabolism and Obesity: A Randomized Clinical Trial


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *