Den andra saken jag ville ta upp idag är teknobabbel. Den här tekniken är otroligt vanlig inom hälsa från de som snackar trams.

Det här handlar helt enkelt om att man bara hittar på saker och ord som låter bra. Ju mer diffust det du säger är desto bättre egentligen så länge som det ändå låter som bra grejer för de som inte är insatta i ämnet på riktigt. Många av dessa ord som sägs är rent påhitt, de finns alltså inte på riktigt.

Ibland kan man ju säga att orden finns men de betyder ingenting specifikt. De här är nog vanligaste och de är väldigt användbart om du vill sälja trams. För du kan alltid köra med kortet att den som kritiserar ”bara inte förstår” samtidigt som de lurade följarna lägger in vad de vill i ordet så det passar vad de vill tro.

I andra fall så är det faktiska väldefinierade ord som används men de används på ett felaktigt sätt.

Oavsett så är teknobabbel effektivt och för oinsatta är det väldigt svårt att märka av. Istället tror de att den som säger saker låter väldigt kunnig och insatt i ämnet.

Kombinera det med en fin titel (eller status i form av tv-tid, skribent i tidning, många följare på sociala medier mm) på den som talar och det blir lätt en wow-känsla.

Det bästa exemplet jag har på teknobabbel som nog lätt ger den här känslan kan du se i bilden ovan. Det som står där är alltså nonsens, jag har visat det många fysioterapeuter, elit tränare, doktorer, fysiologer mm och alla bara skakar på huvudet.

Tyvärr vet jag inget jättebra sätt att upptäcka när någon använder det här. Man kan ju alltid googla termerna och se om de finns och hur de då används. Sen kan du alltid fråga vad en term verkligen betyder, hur det definieras. Folk som kan sin sak kan i princip alltid förklara någonting enklare med andra ord.

Till sist. Vi har tagit upp den här typen av saker många gånger i podden @tyngretraningssnack. Tex i avsnitt 15

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *