För 2,5 år sedan skrev jag en artikel på Tyngre om hur vi människor ganska lätt intalar oss att vi inte tål saker och att det då kan ge oss faktiska negativa symptom likt besvär från magen, huvudvärk, trötthet, irritation med mera, Du kan bli lurad att inte längre tåla saker.

Det här kallas för nocebo och är typ placebons onda tvilling.

Jag har fått en hel del kring bröd skickat till mig de senaste dagarna och en hel del av de inlägg jag fått skickade till mig har varit perfekt konstruerade i fall man vill ge människor sådana här besvär. Besvär som de så klart inte har någon som helst nytta av. Besvär som försämrar deras livskvalitet.

Det är egentligen illa nog att man påstår saker som fakta när man inte har något stöd för det. I det här fallet finns det dock några studier som har tittat direkt på frågan.

Man har tagit människor som själva tror att de är inte tål vissa typer av bröd/mjöl och sen låtit dem äta det eller en typ av bröd/mjöl som de själva anser sig tåla. Och så länge personerna inte vet vad det faktiskt är det som de äter för stunden så får de inga speciella symptom från det som de själva är säkra på att de inte tål*.

Här är ett exempel på en sådan studie där man dessutom testade traditionella bakmetoder mot moderna med tillsatser och allt.

Sådana här fenomen dyker upp hela tiden. Den här formen av studier finns på gluten, aspartam, natriumgluatamat, citronsyra osv. Och personer som påstår sig inte tåla sakerna kan inte avgöra om de fått i sig det.

Så mitt tips här är att du slutar lyssna på folk som lägger en väldig massa tid på att snacka om hur dåligt allting annat är utan att ge belägg för det. Det gör dig inte gott. Sen tycker jag personligen att det även är otroligt tråkigt att lyssna på folk som skriker varg hela tiden, är upprörda medan de går och handlar osv 🤷‍♂️

*Förväxla nu inte det här med faktiska sjukdomar likt celiaki. Celiaki är en sjukdom där man faktiskt inte tål gluten (gluten är ett protein som finns i alla typer av vete), där man verkligen inte ska få i sig det även i minimala mängder.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *