Jag har fått det här klippet skickat till mig 3 gånger senaste dygnet.

Det finns inga belägg alls för det som Huberman påstår här. De få studier jag hittade på området visade faktiskt på en liten motsatt effekt. Så människor som åt mer kryddstark mat fick lägre smärttröskel och upplevde mer smärta.

Det Huberman gör i klippet är det som han alltid gör. Först beskriver han någon grundläggande fysiologisk väg, typ sådan du hittar på Wikipedia. Sen drar han till med flera vilda spekulationer efter varandra för att till sist hamna vid en vild gissning som han framställer som ”The science”™.

Men det är en ren gissning! Huberman är dessutom uppenbart dålig på att värdera vad som är vettig forskning, kass forskning eller bara påhitt så hans gissningar är sällan särskilt bra.

I det här fallet verkar han inte ens ha letat efter studier som har tittat direkt på det han spekulerar kring. Alternativt att han inte har lyckats hitta studierna när han letat.

Sen hittade jag bara två studier, den ena är dessutom en observationsstudie. Så det här kan ändra sig framöver så klart. Men Huberman förmedlar inte det här. Att dagens studier talar emot men att han spekulerar kring att det vi ser idag kommer att ändras. Han framställer det som att det han säger är bevisat här och och. Att han bara berättar om forskning.

Till sist vill jag lägga till här att Huberman bara är en av tusentals likadana personer om sociala medier. Han syns dock mer än de flesta då han har en bra titel och ett utseende som ger pondus hos många. Men överlag när du ser personer som snackar i en mikrofon eller kamera och säger saker som känns helt nytt för dig så är det ofta för att de precis har hittat på det som de säger. Det är bra att tänka på att folk ljuger på internet ibland 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *