Survivor bias innebär att man bara tittar på de som lyckas och säger att de har gjort saker rätt samtidigt som man ignorerar alla andra som har gjort samma sak men misslyckats.

Att belysa att vissa med fetma inte blir sjuka eller dör i förtid är just det här. Man väljer selektivt ut enskilda exempel och sen påstår man (utan belägg) att det kan gälla alla.

Det kommer tydligen en bok här snart så skulle tro att jag kommer få återkomma till det här flera gånger om de närmsta månaderna.

Men väldigt passande så läste jag en artikel förra veckan som tog upp just det som påstås av Erik Hemmingsson i ingressen till den här TT artikeln (bild 2-3).

När det gäller rubriken om fetma som sjukdom så är det väl något som debatteras men även här gör Erik Hemmingsson det väldigt enkelt för sig. Som kontrast har jag tagit med ytterligare en del från artikeln i bild 2 som tar upp det och som du kan se i bild 4.

Övriga delar av artikeln förmedlar mest någon typ av kompensationstänk. Att bara man gör allt annat bra så är det inga större problem om man har fetma.

Att man kan kompensera helt finns det inga direkta belägg för och det där kan man säga om allt annat då med. Typ, ”bara du tränar regelbundet så kan du fortsätta äta kasst” eller ”bara du sover tillräckligt och regelbundet så kan du skippa träningen”.

Så är det inte. Varje positiv sak du uppfyller ger dig något positivt och varje negativ sak du gör ger dig motsatsen. Sen kan man som individ välja att inte försöka nå alla punkter av många olika orsaker.

Och det är fullt förståeligt tycker jag. Jag skulle själv tycka att ett liv där man försöker göra allt rätt skulle vara ett tråkigt och samtidigt ansträngande liv.

Men det förändrar inte att alla punkter har en egen inverkan på den slutliga risken.

Till alla som nu vill svara på det här med någonting som egentligen inte berör det jag skriver om här så rekommenderar jag att titta på bild 5 först.

Det går alldeles utmärkt att säga bra och vettiga saker utan att överdriva eller blanda in pseudovetenskap. Där finns garanterat bra saker i den här kommande boken. Där är bra saker i TT artikeln med. Men det ursäktar inte saker som inte är bra.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *