Jag var med i ett kort inslag i Nyhetsmorgon tidigt på morgonen idag och berättade om en ny observationsstudie där man sett att styrketräning korrelerade med en längre livslängd.

Det här var en väldigt enkel observationsstudie där man frågat en knapp halv miljon människor om deras träningsvanor uppdelat efter konditionsträning och styrketräning. Sen följde man dem framåt i tiden.

Man fann först det väntade resultatet att de som konditionstränar är i lägre risk att avlida under uppföljningstiden jämfört med de som inte tränar. Det här har man sett i mer eller mindre alla observationsstudier som finns men resultaten är ändå lite kontroversiella då andra typer av studier inte alltid visar på samma effekt.

Det som var nytt med den här studien var i alla fall att man även hade data på styrketräningsvanor. Där fann man att styrketräning för sig själv var positivt men framför allt så såg man att kombinationen konditionsträning och styrketräning var bättre än bara konditionsträning eller bara styrketräning för sig själv.

Ny studie visar: Styrketräning ger längre liv

Source


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *