Jag gjorde en miss idag då jag delade en skärmdump från min aktivitetsapp på instastory. I den stod det att jag hade haft en ganska dålig natts sömn där jag sovit väldigt ytligt.

Jag tillskrev då den här effekten till att jag hade druckit en del koffein på eftermiddagen igår.

Missen jag gjorde när jag delade det här var så klart att jag skulle ha förutsett att jag skulle få en väldig massa frågor över vilken app jag använder och vilka appar som är bäst osv.

Alla de här sömnapparna är dåliga. De ger oftast en ok siffra över hur länge du har legat i sängen och sovit men när de ska avgöra hur mycket av sömnen som är djupsömn och liknande så blir det ganska mycket fel.

Du kan helt enkelt inte lita på de värdena som du får från dem idag. Det är bättre att du bara skattar under dagen hur trött du känner dig för att få en bild över om du har sovit bra eller inte.

I just det här fallet så stämde det värdet som jag fick från appen med hur jag upplevde sömnen själv men om appen sagt att jag sovit dåligt och jag känt mig pigg så hade jag skitit i appen och om appen sagt att jag sovit bra och jag känt mig trött så hade jag tänkt att appen är kass.

I genomsnitt så får man ändå okej värden från en app och det är det jag använder den till. För att i princip utvärdera en vecka mot en annan. För att se hur många timmar jag har i sängen och om jag i genomsnitt sovit mycket ytligare över flera dagar.

Men just den här enskilda gången blev det troligen helt rätt från appen när den analyserade min sömn i natt. Man vet från mycket bättre mätningar att koffein på eftermiddagen/kvällen leder till att det tar lite längre för folk att somna in och sen får de en ytligare sömn överlag.

Jag själv upplevde att jag vaknade till flera gånger i natt, att jag sov ytligt och jag var trött när jag vaknade trots 8,5 tim i sängen.

Så allt verkade passa ihop och jag tänkte att det var ett kul och bra exempel.

Så här i efterhand så tycker jag att jag tänkte fel. Jag borde ha delat det så här direkt så alla förstår att apparna inte är tillförlitliga på det viset.

Det kommer mer om det här i @tyngretraningssnack snart när @sleepadvocate kommer tillbaka som gäst ????

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *