Tyngre träningssnack

Det har varit ganska lugnt här på sidan dels på grund av att jag har varit bortrest i tre veckor men också på grund av att höst-vinter är en ganska hektisk tid för mig när det gäller arbete i form av föreläsningar.
Jag har dock inte legat på latsidan helt utan idag lanserade jag en hel ny podcast tillsammans med William Walkeaoja och Tyngre. William, eller Wille, är sen tidigare en av värdarna på Fysiopodden.
Namnet på den nya podcasten är Tyngre Träningssnack och du hittar den på Itunes, via RSS eller på Tyngre.se. Tanken med den här podcasten är att jag och Wille i varje avsnitt ska försöka fördjupa oss på ett eller några få områden inom träning, kost och hälsa. Många gånger kommer vi nog också att ha med oss någon gäst som är duktig inom området. Främst blir det nog forskare eller tränare/coacher inom det området vi tänkt diskutera.
Eftersom Itunes inte är så förtjusta i att man publicerar ett enda avsnitt så har vi idag släppt två avsnitt direkt. Här är en kort summering av de två avsnitten.

Avsnitt 1 – introduktion av Jacob och Wille samt gluteus

I premiäravsnittet får du en presentation av mig och Wille med lite kort information om vår bakgrund samt utbildningar och intressen. Efter det så går vi in på att diskutera två studier som publiceras de senaste månaderna där man gjort EMG-mätningar på olika muskler i de tre övningarna knäböj, knäböj fram och hip-trusters. Fokus under den här diskussionen blir helt klart på Gluteus maximus vilket inte är så konstigt då artiklarna är publicerade av Bret Contreras som är känd för att ha ett stort gluteusfokus.
Som avslutning diskuterar jag och Wille lite kring argumentationsfelet ”flytta målstolpen” eller ”höja ribban”. Tanken är att vi ska försöka få med en avslutning av den här typen där vi tar upp någon form av argumentationsfel, retoriska knep eller annan typ av teknik som ofta används för att övertyga eller vilseleda folk inom träning, kost och hälsa.

Avsnitt 2 – En massa snack kring protein med Ola Wallengren

I avsnitt 2, och vårt första avsnitt med en gäst, så valde jag ett lite tryggare val i, Leg. dietist och medicine doktor i klinisk nutrition, Ola Wallengren som jag känner en del sen tidigare. Efter en längre presentation av Ola och hans arbete och forskning fokuserar vi sen de två huvudfrågorna kroppssammansättning och protein i samband med träning och viktnedgång.
Vi hade planerat att gå igenom ytterligare ett ämne och även avsluta med min och Willes återkommande del som jag nämnde ovan men då snacket kring protein och kroppssammansättning blev långt så valde vi att avsluta efter det.

Bara att börja lyssna!

De två avsnitten finns som sagt redan tillgängliga nu så det är bara att börja lyssna via Itunes, RSS eller direkt på Tyngre.se. Om du har förslag på ämnen som du vill att jag och Wille ska ta upp själva eller med någon gäst så är det bara att lämna en kommentar kring det.
Vi har även redan fått två mejl från forskare som skulle vilja vara med och berätta om sin forskning kring träning/hälsa vilket är väldigt kul. Om du som läser det här själv forskar eller känner till någon forskare som du skulle vilja höra så är det bara att hör av dig med.

Tyngre Träningssnack
Tyngre Träningssnack med Jacob Gudiol och Wille Walkeaoja


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

6 svar på “Premiär för ny podcast – Tyngre Träningssnack”
  1. Kan man hitta länkar/referenser till studierna ni nämner (à la show notes)?

  2. Hallå Johan!
    Vi kan göra det till de avsnitt som vi själva spelar in. När vi har gäster så hänger det ju på hur snälla de vill vara med efterarbetet som det krävs att leta fram dem. Annars är det bara att fråga så skulle jag gissa att jag hittar dem ganska fort.

  3. Då är Johan nöjd för denna gång. Fortsätt med ref-lista i kommande avsnitt. 🙂

  4. KB Homes results ugly..From MarketWatch:KB Home Q4 loss $9.99 per share vs 64 cent lossKB Home Q4 loss $773 million vs $49.6 million lossKB Home Q4 revenue $2.07 billion vs $3.01 billion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *