Norrmännen äter mindre och mindre socker. Bilden till vänster visar data från en ny rapport från Norge.

Övervikten fortsätter däremot fortfarande att öka i Norge (bild 2), även om det ser lite positivt ut i vissa regioner hos ungdomar med en avplaning.

Statistiken har inte med socker som köps via gräns handeln. Så den faktiska siffran stämmer nog inte bra. Men om man ska skylla hela minskningen på det så innebär det att Norrmännen äter mycket av det socker som vi idag räknar på att Svenskar äter.

Så då har vårt sockerintag minskat istället för att ha varit stabil (bild 3) ?.

Utvecklingen i Norge verkar istället följa den i flera andra rikare länder. Folk har börjat äta mindre socker de senaste 10-15 åren (exempel i bild 4 och 5). Troligen för all dålig PR mot socker och att lågkolhydratkost varit stort i många länder.

I dessa andra länder har inte heller övervikten minskat utan fortsatt att öka.

Allt det här är faktiskt inte särskilt överraskande.

Det finns bra belägg för att sockersötad dryck är kasst. De bidrar utan tvekan till övervikt i samhället och mam har visat i studier att om du får folk att sluta dricka dem går de i genomsnitt ner lite i vikt.

För socker överlag finns det inte alls särskilt mycket som talar för att det är unikt dåligt på samma sätt. Det finns ingen data idag som visat att socker är unikt dåligt när det gäller för att få människor att gå upp i vikt eller att de går ner bara de minskar på socker i sig.

Sen blir så klart en konsekvens av kraftigt minskat sockerintag ofta att människor väljer bättre mat då de har gjort ett aktivt livsstilsval.

I djurstudier är inte heller socker i fast form något unikt.

Så de här trenderna i många länder med mindre intag av socker men fortsatt ökning i övervikt kan mycket väl bero på att folk bara byter en typ av skitmat mot en annan. Och då blir det inte bättre.

En sak som talar för att det är så är att människor fortsatt äter mer och mer ultraprocessad mat.

Nu är inte ultraprocessad mat en perfekt kategori för att bara singla ut skitmat men jag skulle säga att där är en tydlig korrelation.

Så för att summera. En sockerfri kaka är fortfarande en kaka ?

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *