Vern Gambetta är en känd och duktig fystränare från USA som bland annat varit fystränar för USA’s fotbollslandslag, Monica Seles och utbildare för USA’s friidrottsförbund. Han har även skrivit en bok som, sett till priset, är värd att köpa. Även om det inte är det bästa jag läst så skriver han många intressanta saker kring själva coachandet.

Vern driver även en blogg där han skriver en hel del om coaching och träningsindustrin i USA. Han skriver inte så mycket om träningsupplägg och liknande, men bloggen är helt klart värd att titta till lite då och då även om man inte är intresserad av just coachingbiten.

Häromdan, skrev Vern något väldigt bra och insiktsfullt på sin blogg som jag tycker är väl värt att även ta upp för våra läsarna här. Här är ett citat från början av inlägget som han döpt till Smoke and mirrors – training magic:

This was in Seth Godin’s blog today; he calls it the Houdini Technique:

  • Make easy things look difficult.
  • Make difficult things look easy.

This is exactly what the training gurus do. They take simple things and make them complex and take very difficult movement skills and trivialize them. It continues to amaze me how people keep buying into this rubbish

Jag kan inte göra annat än att hålla med på båda punkterna. Sätter man sig och läser artiklar på nätet så blir man ibland förundrad över hur svårt vissa personer kan få de mest enkla saker att låta.

Jag kan tänka mig att även vissa av våra inlägg här på bloggen ibland kan lämna våra läsare lite förundrade över hur de ska lägga upp sin träning och om de ska börja förändra en massa i sitt upplägg. Det viktiga att tänka på då är att ganska ofta så handlar det om små saker som endast påverkar de sista procenten av ens träningsresultat. Välplanerad, progressiv träning tillsammans med bra, nyttig (och god) mat och vila står för en väldigt stor procent av ens träningsresultat.

De små sakerna är intressanta och i längden så adderas de ihop till en märkbar skillnad men man får inte glömma de stora delarna för de små. Väldigt få tränar för att bli bäst i världen och jag tror personligen att många skulle få mycket bättre resultat om de prioriterat rätt saker.

Den andra punkten anser jag vara ännu viktigare. Generellt sätt så har folk alldeles för bråttom med att ge sig på de mest avancerade övningarna på gymmet. Testar man sen dessa personer med väldigt enkla övningar så ser man att de har en mängd kompensationsmönster som de dagligen använder för att klara av olika rörelser. Att då ge sig på mer komplexa och svåra övningar är ingen bra idé och det kommer bara att fortsätta bana in fel rörelsemönster och har man otur så åker man på en skada.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “Houdini tekniken – Något värt att tänka på…”
  1. Ingen av länkarna i ”Jag har skrivit lite kring detta tidigare i mina inlägg Det finns inga hemligheter och När ska man prova sig fram” fungerar.

  2. Tjena M Siipola.
    Många äldre inlägg här på sidan har försvunnit när jag bytt webbhotell genom åren. Där är också vissa som jag helt enkelt tagit bort eftersom jag tyckt att det varit dåliga texter. Du hittar nog det mesta via webarchive dock i fall du verkligen är nyfiken https://web.archive.org/web/20151011025120/https://traningslara.se/det-finns-inga-hemligheter/
    https://web.archive.org/web/20151005161036/https://traningslara.se/nar-ska-man-prova-sig-fram/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *