Intressant studie kring sockerintag bland ungdomar i Tyskland (1). Som jag har påpekat över 10 år nu så pekar all statistik mot att människors intag av socker har minskat sedan millennieskiftet ungefär. Och den trenden gäller i alla västerländska länder som jag har sett statistisk ifrån.

Det här har dock varit minst sagt kraftigt ifrågasatt från alla de som vet att deras magkänsla att intaget absolut inte har minskat måste vara rätt.

Och den statistik som finns är bristfällig. Det vanligaste är att man antingen tittar på självrapporterat intag av socker, som har minskat. Men folk är ganska usla på att rapportera vad de äter så det kan ju vara fel.

Sen har vi produktions- och försäljningsdata för socker. Dvs uppskattningar på hur mycket socker som livsmedelsindustrin tar fram och som vi sen köper. Den har också gått ner. Men den här statistiken fångar inte in saker så som svinn och kan därför också vara missvisande.

Det som forskarna har gjort här är att de har analyserat tidigare insamlat och nedfryset urin. Det är nämligen så att en liten del av det sackaros (strösocker, en sockerart) och fruktos (en sockerart) som vi äter aldrig nyttjas av kroppen utan åker ut med urinen igen.

På senare år har man utvecklat en teknik för att mäta det här och därmed får man ett mer objektivt mått på sockerintag.

Tyvärr fungerar inte metoden för att veta precis vilka mängder socker som en person äter men metoden fungerar däremot fint för att till exempel jämföra om en grupp i genomsnitt äter mer eller mindre socker än en annan.

Det är det som man har gjort här. De mörkgrå staplarna är fruktos i urinen och de ljusgrå/röd är sackaros. De blå staplarna är dessa tillsammans.

Men de absoluta värdena är ointressant här. Det som är intressant är att du kan se att staplarna är tydligt lägre vid sista mätningarna 2010-2016 jämfört med tidigare.

Det här visar då att ungdomar åt mindre socker under den tidsperioden jämfört med tidigare. Alltså precis det som den självrapporterade datan och produktionsdata också har pekat mot.

#sockerintag

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *