Metoderna från DIRECT-studien har nu kommit med i Europeiska diabetessällskapet

Publicerat den Inga kommentarer till Metoderna från DIRECT-studien har nu kommit med i Europeiska diabetessällskapet

Metoderna från DIRECT-studien har nu kommit med i Europeiska diabetessällskapet, EASD, riktlinjer för kostbehandling vid typ 2 diabetes.

Det var på tiden skulle jag säga. Det här nyttjas inte så mycket i Sverige just nu heller som jag förstått det.

Jag skrev om DIRECTs första resultat på träningslära för snart 5 år sedan nu (bild 3-6). https://traningslara.se/hur-du-diabetes-typ-2-i-langsiktig-remission-ibland/

Vi har även haft uppe senare uppföljningar och studier som replikerar de här fynden i både Tyngre Rubriker och Hälsoveckan by Tyngre.

Vi diskuterade också det här med docent Ingrid Larsson i tisdagens avsnitt av @halsoveckanbytyngre.

Det avsnittet handlade dock mest om fetma och behandling av den mer allmänt fast vi hade också uppe den specifika frågan varför metoden från DIRECT inte nyttjas mer https://tyngre.se/podd/halsoveckan-by-tyngre/om-obesitas-med-ingrid-larsson-del-1/

DIRECT utgår ifrån att man börjar med en pulverdiet för att få till en snabb och stor viktnedgång och sedan börjar man äta vanlig kost igen succesivt samtidigt som man försöker förändra de långsiktiga vanorna.

Precis samma upplägg har precis visat sig kunna ge remission av typ 2 diabetes hos personer med betydligt lägre BMI (bild 9). Typ de som inte väger så mycket men de har ändå en liten kula på magen. De har ofta ett BMI under 25 men sett till fettprocent är de ganska feta ändå.

Diskussionen kring BMI är i vissa kretsar ganska ordentligt snedvriden. Det är ett mått som har hög specificitet för att hitta folk med för mycket fettmassa ur ett hälsoperspektiv. Av de med BMI över 30 så har typ 95% också hög fettmassa.

Problemet med BMI är istället det som kallas för sensitivitet. Testet missar en hel del som egentligen har fetma sett till deras fettmassa. Där är testet knappt 50% bland lite äldre vuxna. Hälften av de som inte har fetma enligt deras BMI har alltså fetma om man ser till deras faktiska fettmassa.

Sen är BMI ett mått som är trubbigt på individnivå för de under 30 i BMI. Man kan göra bättre mätningar/uppskattningar där. Det här skrev jag om hyfsat nyligen, kolla den 5 sep.

Artikeln i DN https://www.dn.se/sverige/kosten-som-kan-vanda-typ-2-diabetes/

Se inlägget på Instagram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *