Människor äger som mest på måndagar och efter jul och nyår

Publicerat den Inga kommentarer till Människor äger som mest på måndagar och efter jul och nyår

Förra veckan släppte vi ett riktigt bra avsnitt av @tyngretraningssnack kring olika sätt att mäta kroppssammansättning med Ola Wallengren. I det avsnittet snackade vi en del om hur människors vikt varier över veckan (bild 3) och även över tid.

Vi börjar också närma oss lucia, jul och nyår vilket är en period då människor i genomsnitt går upp en del i vikt.

Bild 1 och 2 är från två olika studier där mer än tusen personer vägt sig regelbundet med vågar där deras vikt lagrats på nätet.

Det är alltså inte självrapporterad data även som en enskild deltagare så klart kan välja att inte ställa sig på vågen från start.

Nackdelen med de här studierna är så klart att det är personer som är mer medvetna kring sin vikt som köper en sådan här våg och ställer sig på den regelbundet.

Så de faktiska förändringarna här i hekton avviker troligen från hur det ser ut i befolkningen i stort. Men när det gäller själva mönstret med viktuppgång under helgen och högtider så skulle jag tro att det är ett mönster som övriga också följer i någon mån.

Om det här betyder något vet man inte säkert. Men det spekuleras tex en del kring att människor går upp i vikt under vissa perioder och sedan tappar de inte all vikten igen.

I fall det stämmer så står alltså de här korta perioderna för en oproportionerlig effekt på den ökade övervikten/fetman i samhället. Det här skriver jag lite om i min bok Skitmat med.

Det finns en del RCT studier där man försökt att motverka den här viktuppgången under jul och nyår som visat att det går. Uppföljningstiden är dock bara några veckor så man vet inte om det får någon mer långsiktig positiv effekt.

Oavsett betydelsen av det här i det stora hela så tycker jag oavsett att det är intressant data.

En länk till avsnitt med Ola Wallengren, avsnitt 363, hittar du via länken i min profil 👍

Se inlägget på Instagram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *