En ”spännande” del med LCHF och ketogen diet är att de här personerna ofta brukar kalla sin kost för ”artegen” eller ”det vi är anpassade till att äta”.

Det här säger de trots att vi inte känner till någon enda folkgrupp som någonsin har ätit en kost enligt deras energifördelning som brukar vara 80 E% fett och 20 E% protein.

Till och med inuiterna som de gillar att ha som exempel var inte i närheten av att äta de mängderna fett som förespråkas inom LCHF och keto.

De åt i perioder väldigt lite kolhydrater men deras proteinintag var upp emot 30-40 % (bild 2). Vanligtvis äter de också kolhydrater så fort de får tag i det och under bärsäsongen äts det massor och en hel del fryses ner till senare.

Dessutom vet vi idag att inuiterna har faktiska genetiska förändringar (bild 3-5) i som gör att de är bättre på att hantera vissa typer av fetter & de mer sällan hamnar i ketos.

Så evolution har med andra ord lett till en anpassning som gör att inuiterna mer sällan hamnar i ketos, det som LCHF- och ketofolket aktivt försöker hamna i.

Inuiterna är också en extrem då de levt på väldigt norra breddgrader. Ju längre söderut och närmre ekvatorn desto mindre animaliskt och mer växtbaserat har människor ätit.

Vi svenskar lever ju ganska mycket norrut men genetiskt så har vi mestadelen av vårt arv från jordbrukare som kom hit från medelhavet för bara några tusen år sedan. Vi har alltså inga anpassningar likt de som inuiterna har.

De genetiska anpassningarna som i princip alla inuiter har hittar man bara hos ungefär 2% av den övriga befolkningen.

Tittar vi på kosten hos folkgrupper som lever mer traditionellt på sydligare breddgrader så är det typ omöjligt för dem att äta någon typ av LCHF kost även om de hade velat.

Djuren har låga fettprocent (bild 6) så även en diet på nästan uteslutande kött skulle bli ganska fettsnål jämfört med vad som kallas för keto eller carnivour idag.

Uppskattningar av vad som troligen var fördelningen mellan kolhydrater, fett och protein förr i tiden finns det många av och alla har det gemensamt att de är väldigt grova uppskattningar (bild 7). Och ingen av dem inkluderar någon typ av LCHF kost inom det möjliga spannet.

Kort forts ????

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *