Jason Fung och hans bok fetmakoden, The Obesity Code på engelska, verkar inte haft någon större påverkan eller försäljning här i Sverige men inom lågkolhydratkostkretsar så är Fung ganska stor.

Fung är typ det perfekta exemplet på en person som mestadels håller på med pseudovetenskap men som ändå verkar lyckas lura de allra flesta att det han skriver faktiskt är fakta.

Så fort du börjar kolla upp de referenserna som han ger så märker du dock snabbt att de allt för ofta faktiskt inte stödjer det som han påstår. I den här artikeln så får du flera tydliga exempel på just detta från Fungs bok.

Hur kommer då Fung undan med det här hela tiden? Dels beror det på att han rör sig väldigt mycket i sin egen bubbla. Det är sällan du ser honom i några större sammanhang utanför den. Och inom LCHF-bubblan så är det helt okej att säga att du inte går ner i vikt av att äta lite kalorier. För även om de flesta inom rörelsen garanterat vet att det inte är sant så är det ändå okej, en del av deras ”sälj-pitch” så att säga.

En annan närliggande förklaring är nog att mycket av det som Fung skriver är upprepningar av andra felaktigheter som många människor redan har hört i tidningar, på nätet, dietböcker osv.

Och när saker och ting känns bekanta för oss så är vi mycket mer benägna att tro att det vi hör faktiskt också är sant. Trots att det så klart inte har något med varandra att göra. Men en lögn som upprepas om och om igen blir helt enkelt något vi blir mer och mer benägna att tro på efterhand. Vårt mänskliga psyke har många brister när det gäller rationalitet och det här är ett av dem.

Lägg till att Fung rör sig inom en rörelse som helt saknar någon typ av intern kritik. Är du för LCHF så älskar alla dig inom rörelsen i princip oavsett vad du säger typ. Något jag har gett flera exempel på genom åren.

När det gäller själva boken Fetmakoden så är det i övrigt ett typexempel på hur en bok blir när någon börjar med det som ska vara svaret och sedan försöker personen motivera det här svaret med någon slags vetenskap.

Det utgår från fel ände helt enkelt. Istället för att läsa forskningen och dra slutsatser från den så börjar man med svaret. Då blir det oftast fel.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *