Jag sitter just nu och tittar på ett gäng avsnitt av olika serier som börjats visa på TV de senaste veckorna för Tyngre Rubriker.

En sak som jag tycker sticker ut är kontrasterna mellan vad människor tror är normalt eller ”bra nog” och vad som kanske egentligen krävs för att folk ska uppnå de saker som de själva uppger att de vill uppnå.

I bild 1-3 är ett utdrag från en artikel jag skrev i SvD för fem år sedan nu där jag försökte påpeka en aspekt av just det. Bild 4-7 visar en artikel av mig från Tyngre som belyser att folk inte riktigt vet vad ”lagom” eller ”normalt” är.

Den normala utvecklingen idag för vuxna i Sverige är en viktuppgång från typ 20 till 60 års ålder, en samtidig större försämring i prestationsförmåga och metabola hälsovärden som går utför osv.

Om du inte vill följa det normala mönstret så innebär det att du måste välja att leva på ett annat sätt än genomsnittet. Du behöver sticka ut något på något vis.

Jag fick kritik för den här artikeln när jag skrev den och har fått det med jämna mellanrum sedan dess. Framför allt är det personer som säger att det triggar ätstörningar.

Det kanske stämmer. Det är en väldigt svår situation som vi alla lever i idag.

Förr löste sig det mesta per automatik. Folk åt mestadels ganska enkel mat som lagades hemma. De rörde på sig i vardagen och de sov mer samt bättre av olika anledningar.

Idag måste vi göra aktiva val för att göra allt det här på ett bra sätt. Och det är uppenbarligen svårt för många. Många kommer aldrig till skott.

En del andra kan inte hitta en balans när de väl lämnat ”normalen” och de blir extrema. De känner att de alltid måste äta ”väldigt nyttigt” eller träna varje dag. Sen får de ångest om de inte sover tillräckligt bra eller mycket och så vidare.

Så jag kan förstå att mina ord kan ses som att jag uppmuntrar de som inte kan hitta en balans utan blir extrema. Men jag ser ingen annan väg att gå för att förklara för den större massan vad som faktiskt behövs.

Du behöver inte vara lika extrem som de flesta du ser på instagram som ska ”inspirera” eller är väldigt vältränade eller smala med muskler. Men du måste faktiskt avvika från dina vänners i livsstil om de följer normen för idag.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *