Ett ”medicinskt medium” säger att sellerijuice är fantastiskt och så blir den trend

Ett F****** ”medicinskt medium” började ljuga på internet och sedan tror folk på det 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️.

Jag har de senaste två dagarna fått meddelande från några som undrar om det här med sellerijuice. Tydligen är det personer med många följare även här i Sverige som nu påstår att detta har fantastiska egenskaper.

Det finns precis noll belägg för detta. Ursprunget till alla påståenden som ändå görs kring drycker är en man som påstår att han får höra sin ”fakta” från andar. Sen för han vidare detta som hälsotips till sina följare på instagram, Celery Juice: The big problem with a viral Instagram ’cure’.

That’s it. Tydligen behövs det inte mer för att folk ska tro på saker. Nu tror jag givetvis inte att de flesta som har börjat juica sin selleri är så otroligt godtrogna och lättlurade så att de faktiskt hade trott på någon som sagt att han fått tipset om att den här juicen ska vara fantastisk från hans påhittade andar.

Istället är det här sannolikt en reflektion av att vi människor tenderar till att tro att saker som vi får höra ganska ofta är sant. Bara saker och ting upprepas så blir det för många människor något som de tror är fakta.

Vi faller alla dit för den här effekten då och då, särskilt när det gäller saker som vi själva egentligen inte är särskilt intresserade av men som vi ändå får höra en hel del kring. Så det räcker med att du följer några på internet som börjar med sellerijuice för att de ”har hört” att det ska vara nyttigt och sen efter ett tag har du hört det så ofta så du också börjar tro att det måste ligga något bakom påståendet.

Tyvärr fungerar inte verkligheten så…

Första bilden är från en av sveriges största skämtsidor när det gäller hälsa. Ta aldrig någonting du läser på den sidan på allvar om du inte kan hitta samma information med samma styrka i formuleringarna från mer trovärdiga källor.

Bilderna efter det är från en artikel i BBC kring fenomenet sellerijuice och hur det började. Jag har bara klippt in en liten del så jag rekommenderar att du läser hela i fall du verkligen bryr dig om det här ämnet av någon orsak, https://www.bbc.com/news/blogs-trending-49763144

OBS: sellerijuice kanske är helt okej. Eller så är det värdelöst. Poängen här är att ingen faktiskt vet.

Se inlägget på Instagram


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *