Jag publicerade den här texten för nästan precis ett år sedan nu. Sen jag publicerade den här texten har det kommit flera studier till som bekräftar det jag skriver som huvudpoäng.

Att mängden fett i levern ökar när människor äter för mycket kalorier och den minskar när de äter för lite kalorier.

Så om man vill verkligen vill veta om någonting i maten är speciellt när det gäller bildandet av fett kring levern så behöver man antingen studera människor som är i energibalans. Eller så får man i alla fall jämföra två olika dieter med samma kalorimängd.

När det gäller studier som faktiskt har följt någon av dessa kriterier så känner jag endast till en studie som verkar ha lyckats med det och en studie där man försökte göra det men någonting verkar ha gått lite snett i kontrollen av försökspersonerna.

Den första studien delade jag med mig av här redan i april i år. Här jämförde man att överäta en bestämd mängd kalorier från antingen socker eller mättat fett. Studien fann att det lagrades in mer fett kring levern hos deltagarna när de överåt med mättat fett jämfört med socker.

Ann Fernholm påstår ju att socker är väldigt speciellt men den här studien gav ju, precis som tidigare studier, inte något stöd för det.

Den andra studien är bara presenterad på en konferens än så länge så därför finns bara ett abstrakt. Här verkar man ha försökt att kontrollera kaloriintaget hos deltagarna som fått äta två olika dieter under två olika perioder.

Under en period på fyra veckor fick de äta en kost med större mängd fett där 20 procent var mättat fett och under en ny fyra veckors period som började 7 veckor senare fick de äta en lågfettkost med 20 procent socker.

Här var alltså meningen att kalorimängden skulle förbli den samma mellan dieterna men så var det inte. Deltagarna gick upp 1,5 kg när de åt högfettkosten medan deras vikt var stabil när de åt lågfettkosten.

Resultatet blev i alla fall en ökad inlagring av fett i levern hos deltagarna när de åt högfettkost med mycket mättat fett och ingen förändring när de åt lågfettkosten med mycket socker.

Att det blev ökad inlagring med högfettkosten är inte konstigt eftersom deltagarna som sagt gick upp i vikt. Däremot såg man alltså ingen förändring av mängden fett i levern trots en kost med 65 E% kolhydrater där 20 E% kom från socker.

Inte heller är det egentligen särskilt förvånande att man inte såg någon effekt på mängden fett med lågfettkosten. Som du kan läsa i min text så verkar den betydande effekten på mängden fett i levern främst komma från att man äter för mycket kalorier.

Om man däremot skulle tro Ann Fernholm som säger att socker har någon unik effekt så får man svårt att förklara bort det här resultatet. En kost med 65 E% kolhydrater och 20 E% tillsatt socker i fyra veckor hade alltså ingen påverkan.

Det uppstod för övrigt en liten debatt kring det här när Ann Fernholm sen skulle ge en replik. Mina svar i den debatten hittar du i slutet av den första artikeln.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *