Idag var jag med i Nyhetsmorgon igen. Dagens ämne var tester och screening av olika slag.

Jag försökte få fram att det kan finnas biverkningar även från tester och att man bör se på det på samma vis som man ser på mediciner. Att det ska finnas en orsak till om man använder det och att man ska tänka både på eventuella positiva och negativa effekter.

Ett problem med det här är att man sällan följer upp hur det går när sådant här används i praktiken. Folk bara antar att det antingen är positivt eller så gör det ingenting alls. Eller att man antingen hittar något som är bra att veta eller så hittar man ingenting.

Men tester kan också ge dig felaktiga beslut. De kan leda till onödig oro och behandling/åtgärder som du inte behöver. De innebär också att du lägger ner tid och resurser på något som inte hjälper någon.

I bild 2 har jag en lista på saker som jag tycker att det är bra att fundera kring innan man utsätter sig själv, eller någon annan, för något test eller någon form av screening.

Jag har nyligen skrivit en artikel om det här på Tyngre som går in på allting mycket mer ingående och det finns också ett podcastavsnitt av Tyngre Traningssnack på ämnet, avsnitt 431.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *