Jag hittade den här sidan idag, Safety In Sports. Där fanns en hel del bra information kring hur man förebygger skador inom basket och handboll. Tanken verkar vara att man förutom handboll och basket efterhand även ska fylla på med andra idrotter på sidan. Där fanns även färdiga informationsblad som du säkert kan ha stor nytta av om du är tränare eller engagerad i en förening och försöker få fram ett större fokus på fysträning för att minska antalet skador.
Nackdelen med sidan är att man inte direkt ger så många konkreta förslag eller bilder på hur olika övningar och liknande kan utföras. En väldigt vanlig miss när de mer akedemiska delarna ska försöka undervisa allmänbefolkningen tycker jag.
Förutom information kring hur man förebygger skador inom dessa två idrotter så har man även en del intressant statistik med i de olika broschyrerna. Bland annat den här om inom vilka idrotter det verkligen sker dödsfall och hur stor andel de olika sporterna står för.

Fördelningen av dödsfall mellan olika idrotter
Fördelningen av dödsfall mellan olika idrotter

Som då ska ställas i kontrast med antalet sjukhusbehandlingar från olika typer av idrotter som du kan se här under.
Antalet sjukhusbehandlingar som olika typer av idrotter står för
Antalet sjukhusbehandlingar som olika typer av idrotter står för

Notera att ingen av dessa grafer är normaliserad efter hur många som faktiskt utför sporterna. Att lagbollsporterna så totalt dominerar antalet sjukhusbesök beror nog mycket på att dessa sporter står för en överlägsen andel av alla idrottsutövare. Tittar man på de individuella bollsporterna är siffrorna, fotboll (74%), basket (8%),
volleyboll (7%), handboll (3%) vilket definitivt återspeglar antalet utövare mer än den faktiska skaderisken. Handboll ligger annars i klass med fotboll.
Riktigt intressant tycker jag att det blir när man sen skriver upp den totala kostnaden för de skador som sker inom idrotten och hur stor andel av kostnaden som de olika typerna av behandling står för.
Kostnaden för sjukvården inom EU för alla idrottsskador
Kostnaden för sjukvården inom EU för alla idrottsskador

Den här uträkningen har bara med själva kostnaden för sjukhuset och inte eventuella kostnader för sjukskrivning och problem som kommer några år efter skadorna likt artros.
Förutom de väldigt höga summorna så kan man se att det är skadorna som kräver att man måste läggas in på sjukhus som står för 63 % av alla kostnader. Allvarliga skador står alltså för en stor andel av alla kostnaderna för sjukvården. Tyvärr hittar jag ingen statistik för hur stor andel av de mer allvarliga skadorna som olika typer av sporter står för men om det är samma sporter som leder till dödsfall, vilket inte känns helt otroligt, så kanske man tjänar mest sjukvårdspengar på att försöka minimera risken för skador inom dessa idrotter. Just nu ligger nästan allt fokus inom forskning på att minska antalet skador inom de större bollidrotterna.

2 svar på “Idrottsskador, dödsfall och kostnaden för sjukvården inom EU”
  1. Tack för den informationen Örjan. Lagidrott är helt enkelt inte särskilt säker idrott 🙂 Och jag håller med i slutsatsen. Lagidrott för brandmännen verkar ju onekligen vara en dålig idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *