Ett inte allt för överraskande resultat. Men det här är en riktigt bra analys sett till vad man lyckats kontrollera för.

Tacka vara personnummer och de register vi har i Sverige så har man kunnat kontrollera för saker så som utbildning, inkomst, om man är gift och föräldrarnas status. Man har dessutom tagit med personlighetsundersökningen som också utförs under mönstringen i analysen och justerat för resultatet där.

Forskarna gjorde även en analys på alla tvillingpar och fann precis samma effekt där. Så trots samma gener och sannolikt otroligt lik uppväxt så har alltså den med bäst kognitiv förmåga av tvillingarna oftare vaccinerat sig mot covid-19.

Ett resultat som är betydligt intressantare för framtiden var taktiken man använde i Uppsala. Istället för att öppna upp en hemsida där folk kunde boka tid själva så skickade man ut en förbokas tid till alla invånare. Så även de som kanske mer bara inte funderat på saken också tog tag i det hela och vaccinerade sig.

Datan gäller personer i åldern ~40-60 år ungefär. För det som gäller Uppsala så är det endast 50-59 då det bara var de över 50 som fick en förbokad tid.

En hypotes jag har som egentligen inte är baserad på något mer än mina gissningar är att en del av de som inte vaccinerade sig från start i princip börjar dela antivaxxgrejer i efterhand för att motivera sitt första agerande.

Jag tror alltså att vissa först inte vaccinerade sig för att de helt enkelt inte brydde sig så mycket eller tänkte på det. Men sen när de började få frågor kring det från omgivningen eller de kanske inte kunde resa pga inget vaccinpass så började de mera efter ett svar som de kunde ge och så blev det en massa påhittade argument istället för ett mer ärligt svar.

Men som sagt, min gissning där.

Studien: https://doi.org/10.1016/j.jhealeco.2023.102802

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *